Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författaren Henrik Arnstad varnar för ökad fascism i Borlänge

Författaren Henrik Arnstad varnar för den växande fascismen i samhället.
– I Sverige får vi hoppas att den starka antirasistiska rörelsen står pall, säger han.
För honom är det ingen tvekan om att SD är ett fascistiskt parti.
På tisdagen besökte han Borlänge för att hålla en föreläsning om det antidemokratiska hotet.

Journalisten Henrik Arnstad arbetade i flera år med boken "Älskade fascism: de svartbruna rörelsernas ideologi och historia". En bok i tio delar som tar upp fascismens tillkomst och väg till makten fram till dagens fascistiska rörelser.

LÄS: Henrik Arnstad om demokratins undergång

Han har fått en del kritik för sin slutsats att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti.

– Jag har gjort en vetenskaplig ideologianalys och kommit fram till ett resultat i min studie och den kan man naturligtvis, och ska, kritisera. Det är så vetenskap fungerar, säger han.

Henrik Arnstad påminner om att fascismen är ett nytt forskningsfält i Sverige och hoppas att fler forskare, statsvetare, historiker och filosofer ska ägna sig åt att forskning av ideologin.

Angående Sverigedemokraterna säger han:

– De exkluderar människor ur samhället helt enkelt och det är inkompatibelt med en liberal demokrati.

Han tycker att det finns ett dagsfärskt exempel på det, eftersom Sverigedemokraterna sagt att enbart människor som är födda i Sverige ska få bli svenska medborgare.

– Det hade ju betytt väldigt konstiga saker för till exempel drottning Silvia, kungens fru.

Men analysen att alla som röstar på ett fascistiskt parti måste vara övertygade fascister, tycker han är felaktig. Vid valet i Tyskland 1932, var det ytterst få av de som röstade på Hitler, som var trosvissa nazister, enligt Henrik Arnstad.

– Gemensamt för SD:s väljare är att de är rasister, det är de rasistiska åsikterna som lockar dem. Sedan finns det även icke-rasister som kanske röstar på dem av misstag eller något, säger han.

Hur ser framtiden ut för fascismen då?

– Jag tror att den ser väldigt ljus ut och sist lyckades vi bara stoppa den med hjälp av ett världskrig och 60-70 miljoner döda människor. Men i dag kommer det ju inte att gå så naturligtvis.

Henrik Arnstad säger att de ultranationalistiska rörelserna har en oerhörd styrka och ett sätt att entusiasmera och appellera till de stora massorna, som ofta underskattas.

– Det här kan bli väldigt stora partier, vi får hoppas att det demokratiska blocket, det som SD kallar för 7-klövern, lyckas stå emot anstormningen av den här ideologin. Vi får väl se hur det går.

Ett 70-tal personer kom till Borlänge bibliotek för att lyssna på Henrik Arnstads timslånga föredrag, som följdes av en halvtimmes frågestund.

Ett bra föredrag och det var en aktiv publik, enligt arrangören studieförbundet Sensus.

Dock blev det en del protester mot Henrik Arnstads analys om att SD är ett fascistiskt parti och några gick sin väg i protest.

LÄS MER nyheter från Borlänge