Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författare och läsare möts i Bokens afton

För 15:e året i rad är Dalarnas Tidningar med och arrangerar Bokens afton.
På torsdag kväll träffas författare och deras läsare vid Falu Gruva i Falun.

– Fullsatt, roligt och lärorikt.

Så sammanfattar Dalarnas Tidningars politiske redaktör, Christer Gruhs, bokkvällarna. Han vet. Sedan mitten av 90-talet har han lett författarsamtalen. Det innebär drygt 50 unika samtal. Vissa har gått smidigare än andra.

– Alla är inte lika vana att berätta om sitt författarskap. Man får kämpa mer med en del. I bland har det hjälpt att de blivit irriterade på mig för att de ska komma i gång, säger Gruhs utan att nämna namn.

En av de mer minnesvärda litteraturkvällarna var den gången som både Jan Guillou och Leif GW Persson deltog.

– Det var verbalt slagsmål på scenen. De kämpade om utrymmet och var samtidigt väldigt smarta och underhållande. Publiken tjöt av skratt minns jag. Min roll var inte särskilt framträdande den kvällen.

Torsdagens möte ser Gruhs fram emot. Han har läst de fyra författarna som deltar.

Någon favorit vill han inte lyfta fram.

– Det är blandningen som gör bokkvällarna så bra. Att det finns variation och att olika författare bidrar med olika ämnesområden och skilda personligheter.

Förutom Stewe Claeson deltar Lasse Berghagen, Christopher O´Regan och Sara Begner i år.

Christopher O´Regan är författaren och tv-personligheten som levandegör vår historia. Han är främst kännare av 1700-talets Stockholm och har under många år lett stadsvandringar i Gamla Stan. I Falun utgår han ifrån sin bok Kärlekens krigare som handlar om maktkampen som följde efter mordet på Gustaf III. I berättelsen har han också vävt in kärlekshistorien mellan Gustaf Mauritz Armfelt och Magdalena Rudenschöld.

Lasse Berghagen har sitt sommarviste i Svärdsjö utanför Falun där han växte upp under sommarloven. Gården i Svärdsjö är förknippad med minnen från det evigt soliga sommarlovet – med abborrmete, kräftfiske, auktioner och mormors kloka och kärleksfulla omtankar. Minnen som han samlat i boken Flakmopedisten som kom i höstas.

Sara Begner är tv-kock och engagerad matinspiratör. Hon är dessutom ansvarig för Coops provkök och har samlat sina bästa julmatsrecept i Vår julkokbok som innehåller både klassiker och en rad nya recept.