Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Författare lockade många till Aveny

– Det värmer att så många är här.
Så inledde konferenciern Dorotea Bromberg när Bokens afton i går arrangerades i Aveny.
På plats var författarna Christopher O´Regan, Bengt Ohlsson, Carin Gerhardsen, Martin Widmark och Theodor Kallifatides.

Annons

Det var inte helt fullsatt i Aveny, men drygt 300 personer fanns på plats när kvintetten författare berättade om sitt skrivande och i flera fall om sina senaste verk.

– Det här är en chans för läsarna att möta författarna, påpekade Bromberg.

Hon vände sig sedan till Christopher O´Regan och frågade hur det kunde komma sig att han är så fascinerad av 1700-talet. O´Regan har nämligen skrivit flera böcker om just 1700-talet.

Svaren var många, men bland annat sa han att 1700-talet var en omvälvande brytningstid där gammalt och nytt möttes.

– Det har varit ett privilegium att få skriva om den gustavianska eran, tyckte O´Regan.

Bengt Ohlsson är mest känd för sin skönlitteratur, men den senaste boken är en biografi om politikern Margot Wallström. Frågan Ohlsson ställde sig innan han skrev boken var hur beskriver man en människas liv?

I februari 2010 utnämnde FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, Wallström, till sin särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Och det var under tiden med det jobbet som Ohlsson tillbringade två veckor tillsammans med Wallström i New York.

– Det handlade om att tjata och jaga detaljer och jag kände ett ansvar att göra boken sann och ärlig, berättade Bengt Ohlsson.

Den deckarintresserade Carina Gerhardsen inledde sin andra omgång som författare i London, där hon blev utmanad av en vän att skriva en bok. När förlagen visade sig tveksamma skickade hon in tre manus i samma bokserie – det som skulle bilda Hammarbyserien.

– Deckarformen tilltalar mig, så det fick bli deckare, berättade Gerhardsen och fortsatte:

– Det ska vara trovärdigt, poliser löser brott, så är det bara.

Nyligen kom hennes femte bok ut, Gideons ring.

Efter pausen var det Martin Widmark och Theodor Kallifatides som fick berätta om sitt skrivande. Widmark skriver barn- och ungdomsböcker och nyligen kom den 21:a boken om Lasse-majas detektivbyrå.

Theodor Kallifatides, som föddes i Grekland 1931, räknas som en av Sveriges främsta författare och den senaste romanen heter Brev till min dotter. Flertalet av hans böcker är översatta till främmande språk, bland annat engelska, franska och tyska.

Genom åren har Kallifatides tilldelats ett stort antal priser, bland annat Stora romanpriset 1982, Carl Eldh-priset 1987, Stockholm stads hedersstipendium 1988, Karin Boye-priset 2000, Stina Aronssons pris 2002 och Signe Ekblad-Eldhs pris 2008.

Bokens afton arrangerades av Globe Bokhandel, ABF, Studieförbundet Vuxenskolan och Ludvika bibliotek.