Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagsam sjuåring sålde hundleksaker via Facebook – nu har hon köpt sin hund

Nora Edvinsson sålde egenhändiga hundleksaker för att kunna köpa en egen hundvalp.
Nu har hon fått köpa sin hund, vars uppfödare efterskänkte halva summan för att belöna Noras företagsamhet.

I oktober berättade DT om företagsamma Nora Edvinsson från Långshyttan som genom att sälja 300 egengjorda hundleksaker skulle få köpa en egen hund, efter en "vadslagning" med sin mamma Mikaela Edvinsson.

LÄS ÄVEN: Efter Facebooksuccén med hundleksakerna kan Nora köpa en egen hund.

Under nyårshelgen fick Nora hem sin hund. Betydligt tidigare än väntat, eftersom planerna förändrades något.

– Nora har tidigare lånat min hund Märta (en Bostonterrier som även kallas för Ärtan) och tävlat med henne. Det var sagt att Nora skulle köpa en av Märtas valpar, men då jag bestämde mig för att inte avla på Märta så fick Nora köpa henne i stället, säger Viktoria Ramström, som driver Kennel Pretty Poison i Stockholm.

Nora blev jätteglad över detta, men det blev en överraskning för henne att Märta skulle få flytta hem till familjen Edvinsson så tidigt.

– Vi var nere till Viktoria under nyårshelgen och på vägen hem åkte vi förbi Märtas fodervärd och tog med oss Märta hem. Nora förstod ingenting, trots att hon såg att jag hade packat med koppel, men hon blev jätteglad, berättar Noras mamma Mikaela Edvinsson.

Sjuåriga Nora hade förberett sig väl inför hundköpet.

– Hon hade massor av frågor och hade även med sig en bok "Märtas första bok" som hon skulle fylla i. Som hunduppfödare är det roligt att se någon som var så förberedd, säger Viktoria Ramström.

– Nora hade fått hundboken av sin mormor i julklapp. Den är egentligen tänkt till en hundvalp, så att man kan fylla i saker från start. Nu fick Nora komplettera med frågor eftersom Märta, eller Ärtan som hon heter här hemma, ju är en vuxen hund, säger Mikaela Edvinsson.

Nora och Märta/Ärtan kommer väldigt bra överens.

– Vi har haft Ärtan i en vecka nu och de två umgås hela tiden. De sover under samma täcke och allt fungerar jättebra. Vi hade inte kunnat få en bättre hund. Ärtan har verkligen tagit alla våra hjärtan till sig, säger Mikaela Edvinsson.

Ska Nora och Ärtan tävla tillsammans snart?

– Ja, vi har tittat på lite tävlingar, men det har inte varit några för vuxna hundar. Vi hoppas på att det kan bli någon tävling i februari. Ärtan har i första hand varit utställningshund, men Nora håller på och tränar olika trick med henne. De kommer jättebra överens och Ärtan har även blivit bästa kompis med vår katt här hemma, trots att hon aldrig hade sett en katt tidigare, säger Mikaela Edvinsson.

Slutet gott, allting gott? Ja, visserligen, men historien slutar inte riktigt där. Viktoria Ramström ville nämligen belöna Noras företagsamhet på ett lite speciellt sätt.

– Hon hade ju samlat ihop halva köpesumman genom försäljningen av sina egengjorda hundleksaker och jag blev helt varm i hjärtat när jag hörde om det initiativet. Därför bestämde jag mig för att ge tillbaka hennes intjänade pengar, med förutsättningen att de ska sättas in på ett konto till framtida studier. Nora är en bestämd liten tjej och hon kommer att gå långt, säger Viktoria Ramström.

– Vi trodde inte att det var sant. Jag var tvungen att läsa mejlet från Viktoria flera gånger för att förstå att det verkligen stämde. Vi är otroligt tacksamma, det är en jättefin gest av Viktoria, säger Mikaela Edvinsson, som bekostade den andra halvan av köpesumman för Märta/Ärtan.

Nu sitter pengarna på Noras konto.

– De är låsta där, tills hon blir större. Sedan får hon själv bestämma vad hon ska göra med dem, om det inte blir studier så kanske det kan bli en ny hund, säger Mikaela Edvinsson.

Läs fler nyheter från Hedemora kommun.

Följ DT på Facebook – där kan du kommentera och diskutera den här artikeln