Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare tvekar om köp av sågområde

Tidigare i år hade representanter för miljöskyddet i Ludvika kommun en träff med Karlstadbon Lars Lundin, tilltänkt köpare av det förorenade sågområdet i Grangärde. Det resulterade i en "muntlig strategi" med bland annat löfte om kompletterande markprover. De ska nu vara utförda.
Samtidigt uppger Lundin att hans intresse för en etablering i Grangärde har svalnat.

Annons

Som tidningen tidigare omtalat har Lundin, som är företagare i trä- och avfallsbranschen, planer på att starta verksamhet med träförädling i Grangärde. För ett år sedan uppgav han att "det kan bli väldigt stort om det slår väl ut". I mars i år uppgav säljarens representant, vd Ola Eriksson vid GMTC (Global Machine Trade Center), att det i ett första skede skulle handla om 35 nya jobb.

Samtidigt vidhåller miljöskyddet kravet på att områdets giftproblematik måste få en acceptabel lösning. Efter närmare tio år av sega och stundom konfliktladdade turer kunde miljöskyddet under sommaren bedöma markföroreningarna, bland annat dioxiner, som måttliga.

– Synd att vi inte fick vara med. I nuläget vet vi inte alls hur provtagningen har gått till, fortsätter miljöchefen som ännu bara har fått ett muntligt besked från Lundin i ärendet.

– Det var för några veckor sedan men efter det har han inte hört av sig, tillägger miljöchefen.

Nu ser han fram mot att Lundin ska presentera resultatet av de kompletterande provtagningar som ska ha förekommit på sågområdet. Vem som utfört det praktiska arbetet och var proverna ska analyseras är ännu en obesvarad fråga.

– Vi måste träffas så vi får gå igenom provsvaren. Om vi blir nöjda kan vi börja diskutera någon form av åtgärd. Personligen har jag varit inne på att det går med täckning. Alternativet är att man gräver upp och kör bort de förorenade massorna till någon säker deponi. Det blir något som nämnden får ta ställning när vi kommer så långt.

När tidningen lyckas nå Lars Lundin verkar han vara mycket tveksam när det gäller fortsättningen för de tidigare så stolta planerna för sågområdet.

– Jag har fått svar på proverna men ingenting är klart. För närvarande har jag inget stort intresse alls. Vi får se om det blir något eller om vi lägger ned. Det finns mycket annat som är mer intressant än Grangärde men det talar jag inte om för er.