Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare lurade länsstyrelsen - 900 000 försvann

Företagsstödet på 905 000 kronor som länsstyrelsen förra hösten betalde ut till Nordic Gas Cleaning i Hedemora har inte använts på ett sätt som är förenligt med syftet med stödet. Det konstaterar länsstyrelsen som förebereder en polisanmälan om bedrägeri riktad mot bolaget som i september försattes i konkurs.

– Våra närmare granskningar av bolaget har visat att de skattepengar som vi har betalat ut till NGC för företagsutveckling i stället har använts för bedrägerier, säger Karl Bakos, projektledare på länsstyrelsens näringslivsenhet.

Det är första gången som näringslivsenheten finner anledning att polisanmäla ett företag som man har beviljat regionalt bidrag till företagsutveckling.

– Vi har blivit lurade och vi får vara självkritiska och förbättra våra kontrollåtgärder när det gäller större stödärenden, säger Karl Bakos.

Bidraget beviljades i mars 2011 men i samband med att en av de tre grundarna, innovatören Berton Arespång, lämnade sina uppdrag i NGC i maj förra året gjorde länsstyrelsen en ny kontroll av företaget.

– Vi lät en extern revisor gå igenom företagets ekonomi, kontrollerade med Skatteverket och Kronofogden och fick grönt ljus. Under hösten 2011 betalades stödet ut.

Under sommaren 2012 fick länsstyrelsen indikationer på att allt inte stod rätt till och började en ny granskning av NGC.

I slutet av september försattes bolaget i konkurs. Nyligen dömdes en av de tre grundarna, en 56-årig man från Hedemora, villkorligt för bokföringsbrott. Brottet hade kunnat ge tre månaders fängelse, men straffet blev i det här fallet 100 timmars samhällstjänst.

Enligt domen i Falu tingsrätt har den 56-årige delägaren i NGC via sina egna bolagskonstruktioner slussat över pengar från NGC till sina privata bankkonton.

– Vi kan nu konstatera att verksamheten i NGC och dess ägarbolag inte har skötts på ett sätt som är förenligt med syftet med det företagsstöd som har erhållits, säger Karl Bakos.

En genomgång av de rekvisitioner som NGC har lämnat in för att få ut pengarna har visat att bolaget till exempel tagit upp inköp av 1,5 ton katalysatormassa samtidigt som det framgår av ritningarna att det endast krävs 1,9 liter av massan för varje levererad enhet.

– Vi riktar vår polisanmälan mot NGC i konkurs. Det blir åklagarens sak att avgöra om eventuella åtal ska riktas mot de två personer som företrädde bolaget när pengarna betalades ut, säger Karl Bakos.

Länsstyrelsen har också vänt sig till konkursförvaltaren i hopp om att få tillbaka de felaktigt utbetalade bidragen. Enligt konkursbouppteckningen uppgick bolagets skulder vid konkursen till 6,4 miljoner kronor. Tillgångarna i det plundrade bolaget bedöms vara drygt 1,1 miljoner kronor.