Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare häktad för grovt bedrägeri

Ett upplevelseföretag i Dalarna, som bland annat driver flera friluftsanläggningar, skakas av en bedrägeriskandal.
I tisdags greps och anhölls bolagets vice vd, misstänkt för grovt bedrägeri. På fredagen häktades 45-åringen vid Västmanlands tingsrätt.

Utanför sin anställning i upplevelseföretaget har den 45-årige vice vd:n engagemang i fem olika aktiebolag. Det är i några av dessa bolag, där han figurerar som styrelseledamot, de misstänkta bedrägerierna ska ha skett.

Ett av hans bolag, ett företag som säljer monteringsfärdiga maskinhallar, sålde i oktober förra året en hall till ett fastighetsbolag i Köping för 2,4 miljoner kronor.

45-åringen såg i nästa skede till att belåna fakturan vid ett finansbolag i Kopparberg och fick loss 900 000 kronor från finansbolaget.

Men än har fastighetsbolaget inte betalat fakturan.

Frågan är om 45-åringens bolag verkligen levererat en maskinhall?

– Jag menar att fakturan bara är luft. Det har aldrig levererats någon maskinhall, påstod kammaråklagare Jens Carlström vid häktningsförhandlingen, och tillade att upplägget kring fakturan enbart syftat till att lura finansbolaget på pengar.

På den angivna leveransadressen i Västerås har ingen sett ett spår av maskinhallen som, enligt fakturan, mäter 18 gånger 56 meter och är 4,5 meter hög.

Härom veckan var DT i kontakt med den nu häktade vice vd:n, men han ville inte berätta vare sig var maskinhallen levererades eller vem som skötte transporten.

– Hittills har ingen vi talat med kunnat redogöra för var maskinhallen finns, säger en utredare vid ekobrottssektionen i Västerås.

45-åringen försvaras av advokat Tomas Wikner, Mora. Han motsatte sig häktningsyrkandet och krävde att hans klient omgående skulle släppas på fri fot.

– Enligt vår uppfattning är det andra som varit tongivande i den här härvan och min klient har haft en underordnad roll, sade Wikner.

Det aktuella upplevelseföretaget har i ett pressmeddelande berättat att personen ifråga är ledig från sin tjänst tills vidare, i avvaktan på att ytterligare fakta framkommer och att rättsprocessen kommit längre.