Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare fick bluffaktura: "Jag kände mig så urbota korkad"

– Jag bröt ihop när jag förstod att jag var lurad. Dels har jag inget överflöd av pengar, dels kände jag mig så urbota korkad.
Det säger en företagare i Falun som nyligen fick betala 5 895 kronor för något han trodde var gratis.

Läs även: Polisen i Dalarna varnar för bluffakturor i juletider

Falubon driver en enskild firma på deltid. När han fick ett brev från Nummerupplysningen.se i postlådan fyllde han i uppgifterna utan att tänka på att läsa det finstilta.

– Det såg ut som en myndighetsblankett och vissa uppgifter var förstärkta för att man skulle vilseledas att fylla i där.

När företagaren förstod att han hade beställt en förtursexponering på nätet och måste betala nästan 6 000 kronor i två år blev han både ledsen och skamsen.

– De spelar ju på det också, att folk skäms så mycket att de bara betalar.

Läs även: Logga höll på att lura Torbjörn

Falubon polisanmälde företaget, men ärendet lades ner eftersom det inte gick att bevisa något kriminellt.

Han kom efter många försök också i kontakt med en ansvarig på företaget. Efter många diskussioner kom de fram till en kompromiss: Falubon skulle få betala för ett år, det vill säga 5 895 kronor i stället för 11 790.

– Jag vet inte om det var rätt eller fel, men jag mår så dåligt av att vara i sådana här processer så jag betalade bara för att bli av med det. Men det är sura läropengar.

Att han vill vara anonym förklarar Falubon så här:

– Oavsett vad polisen säger så är jag rädd för repressalier om jag säger mitt namn.