Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare besviken efter kommunens byggböter

Under ett halvår hotades företaget Dalarnas VVS AB av en byggsanktionsavgift på 102 300 kronor.
För några veckor sedan var avgiften nere på 22 000 kronor.
– De har förstört mitt företag, säger ägaren Mattias Kalliokoski, som är besviken på hur kommunen hanterat ärendet.

Annons

Han berättar att sommaren har varit mentalt jobbig och att han tvingats säga upp anställda i företaget.

Mattias Kalliokoski var dessutom förberedd på att sätta sitt företag i konkurs.

– Jag blev knäckt när jag hörde den nya summan. Jag förstår inte. Kommunen ska ju främja oss företagare, men det är precis det de inte har gjort. Visst, det känns bra att jag har en chans. Men frågan är om jag lyckas resa på företaget, säger Mattias Kalliokoski.

Den 15 maj i år skulle Dalarnas VVS AB ha öppnat sin butik i nya lokalen vid Centralvägen 4, det gamla badhuset, i Korsnäs.

Ägaren Mattias Kalliokoski säger att han kontaktat Falu kommuns byggnadsnämnd före fastighetsköpet för att höra om han kunde renovera och bygga ut fastigheten.

– Det var inga problem alls, säger han.

Mattias Kalliokoski hade inte klart för sig att han behövde bygglov både för att ändra verksamheten i fastigheten och för att byta fönster och entrédörr.

Dessutom måste byggnadsnämnden utfärda ett startbesked innan man kan börja bygga.

I april fick byggnadsnämnden in ett flera anonyma anmälningar om att det pågick åtgärder på fastigheten.

Beskedet från byggnadsnämnden blev att Mattias Kalliokoski skulle få en byggsanktionsavgift på 102 300 kronor för de olovliga åtgärderna. Startade han dessutom affärsverksamheten i det gamla badhuset skulle han betala 220 000 kronor.

Mattias Kalliokoski tar på sig att han gjort fel med entrédörren och skyltfönstret på fastigheten.

– Motiveringen var att jag hade ändrat utseende – och det köper jag. Men dörren är inte bredare eller högre än den förra och i stället för tre mindre fönster har jag gjort ett stort skyltfönster, förklarar Kalliokoski.

Det han är mest irriterad på är att han tvingats hålla lokalen stängd – med hänvisning till hotet på 220 000 kronor – i ett halvår.

För bara två veckor sedan kom nämligen ett nytt besked från byggnadsnämnden. Då var byggsanktionsavgiften 22 000 kronor.

– Hade jag fått veta att det handlat om den summan i våras, så hade jag tagit det bötesbeloppet och öppnat. Jag hade lätt fått fart på affärerna och kunnat betala av utan problem.

Efter att han fick den första byggsanktionsavgiften sökte han bygglov och har sedan följt regelverket. Nu har han fått bygglovet och öppnat butiken.

– Det är skönt att det är klart, men ja, det hade kunnat vara annorlunda.

Vad tycker du om hur ärendet har skötts?

– De har inte tolkat lagen rätt, det har de själva sagt till mig nu de senaste veckorna. Det ska inte få vara så här. De har förstört mitt företag och folk har blivit arbetslösa, säger Mattias Kalliokoski.