Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag varnar för slipade bedragare

"Vi vill verkligen varna för de här personerna". Det säger en företagare i Borlänge efter ett besök där en person erbjud slipning av verktyg.

Från flera håll i landet rapporteras om fall där personer utgett sig för att vilja slipa verktyg hos företag därefter krävt hutlösa summor och även blivit hotfulla om deras krav på betalning ifrågasatts.

Att uppgifterna stämmer kan också Borlängeföretagaren vittna om efter att under förra veckan erbjudits tjänster.

– Han kom in och frågade om han fick visa vad han hade att erbjuda, säger företagaren som vill vara anonym.

Mannen demonstrerade hur han behandlat ett stämjärn med kobolt som han därefter slog mot metallytan på en arbetsbänk utan att skärpan skadades. I stället blev det märken i bänken.

Personalen tyckte att det hela såg bra ut och lät mannen ta med sig nio specialborrar för slipning.

Mannen nöjde sig dock inte med detta utan gick själv omkring i lokalerna och plockade åt sig ett 30-tal verktyg som han ansåg att behövde slipas.

– Chefen sa att han bara villa ha de nio borrarna slipade men mannen ville ändå ta med sig allt, säger en av de anställda.

Dagen därpå återkom mannen, men nu i sällskap med flera män.

– Verktygen såg ut att ha doppats i någon olja men de hade absolut inte blivit slipade, säger den anställde.

Mannen krävde dock 21 000 kronor för sitt arbete, något företagaren inte ville acceptera.

– De blev då väldigt aggressiva och hotfulla och vägrade att gå. De berättade också att fler män fanns i bilar utanför, säger den anställde som då kontaktade polis.

Då patrullen anlände fanns också två av männen kvar som då fick legitimera sig. Samtidigt ställde polisen också frågor kring hur uppgörelsen från början sett ut.

Då företaget ändå beställt slipning av nio borrar blev uppmaningen att lösa betalningen för dessa, något som visade sig kosta hela 9 000 kronor.

– Vi hade inget annat val än att betala för att bli av med de hotfulla männen, säger den anställde som nu vill varna för bedragarna.

Att ligor ägnar sig åt den här sortens verksamhet är också välkänt av polisen. I slutet av förra veckan utsattes också företag i både Vansbro och Äppelbo för liknande bedrägeriförsök.

– Ofta slutar besöken med att företagen på ett eller annat sätt blir lurade. Från polisens sida kan vi därför bara uppmana alla att vara väldigt försiktiga och vaksamma när man erbjuds sådana här tjänster av okända, säger Dalapolisens presstalesman, Bo Eriksson.