Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag stänger - anställda tvingas arbeta 50 mil bort

Bis Production Partner stänger kontoret i Borlänge - tio personer har sagts upp.
Företaget vill flytta personal till Stenungsund och Sundsvall under uppsägningstiden.
Facket reagerar starkt.

Bis Production Partner avvecklar verksamheten i Borlänge. Tiotalet anställda har sagts upp. Kontoret i det så kallade Fröbergshuset intill E16 stängs.

Orsaken är bristande lönsamhet. SSAB som varit den största kunden har gjort kraftiga neddragningar.

Anställda som tidningen talar med tycker inte att företaget hanterat avvecklingen särskilt väl. Droppen som fått bägaren att rinna över är beskedet att några av de anställda omgående flyttas om - till Sundsvall och Stenungsund. Där ska de tjänstgöra under uppsägningstiden, med start på måndag morgon.

Om de inte inställer sig får personalen ta semester eller tjänstledigt under resterande del av uppsägningstiden. Patrik Sveder berättar att han tvingas till Stenungsund. Men han har deklarerat för företaget att han inte tänker åka till västkusten.

– Man sparkar på de som redan ligger och gör det ännu sämre för alla under uppsägningstiden. Det handlar om att spara pengar åt företaget, ett sätt att försöka få folk att gå tidigare. Personalen behandlas som boskap, säger Patrik Sveder kritiskt.

Facken är inkopplade. Nedläggningen har förhandlats tidigare. Nu väntar ny förhandling. Jan Sandström, ombudsman vid Unionen, konstaterar att arbetsgivaren vill flytta personal, med hänvisning till en paragraf i las, lagen om anställningsskydd. Sandström säger att arbetsgivaren till viss del har rätt att göra det.

Men i det här fallet betecknar han det som orimligt.

Unionen tar tag i frågan och Sandström tror att det resulterar i att personalen inte förflyttas, och att om arbetsuppgifter saknas så blir de arbetsbefriade under uppsägningstiden.

Han har full förståelse för att personalen reagerar.

– Det är bedrövligt att beordra personal att inställa sig i Stenungsund och Sundsvall. Man måste hinna ordna eventuella familjeförhållanden, man måste se till helheten. Det blir knappast någon besparing för företaget att flytta personal med de kostnader det innebär för hotell, resor och annat.

Av tio uppsagda i Borlänge har två klart med nya jobb. Patrik Sveder är en av dem.

– De åtta andra har en besvärlig tid framför sig.

För ett par år sedan såg framtiden ljus ut för verksamheten i Borlänge. Men förra hösten började det gå sämre i och med neddragningar hos storkunden SSAB.

– Sedan har det gått sämre och sämre. Ingen har skött marknadsföringen för kontoret och att det skulle läggas ned såg flera av oss redan i maj-juni, säger Patrik Sveder.

21 december är verksamheten i Borlänge helt avvecklad.