Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag i konkurs efter plundring

Nordic Gas Cleaning, som efter starten 2008 beskrevs som en framgångssaga, gick nyligen i konkurs.
I turerna kring bolaget träder bilden fram av en klassisk företagsplundring.
Nu visar en dom mot en av grundarna, en 56-årig man från Hedemora, hur han använt felaktig bokföring, för att slussa över pengar från Nordic Gas Cleaning till sitt privata konto.

Mannen hade ett eget bolag, Vemata Invest AB, som han använde för att fakturera Nordic Gas Cleaning, men pengarna betaldes in direkt till mannens privata bankkonto.

"I detta fall råder för tingsrätten inget tvivel om att löneuttag kommit att döljas genom att bokföring inte skett av vissa transaktioner. Det har också rört sig om förhållandevis stora belopp", konstaterar tingsrätten som meddelade domen i veckan. Att mannen nekar till brott och i efterhand rättat till bokföringen, ändrar inte tingsrättens uppfattning.

Mannen döms för bokföringsbrott. Brottet har ett straffvärde på tre månaders fängelse, men i detta fall får han villkorlig dom och 100 timmar samhällstjänst.

Nordic Gas Cleaning startades av tre personer. Affärsidén var att tillverka utrustning för att ta hand om sjukhusgaser. Sjukhus efter sjukhus lade beställningar och företagets kassa var välfylld. I maj förra året, lämnade Berton Arespång, som var något av bolagets ansikte utåt, alla uppdrag i bolaget och deponerade senare sitt aktieinnehav.

Domen, som Falu tingsrätt meddelade på tisdagen, riktar sig alltså mot en av de andra två grundarna.

Det bolag som mannen använde för att slussa över pengar till sig själv gick i konkurs i våras, då under annat namn, Tametra AB. Tidigare var han ensam ägare till bolaget. Vid vårens konkurs bestod den senast registrerade styrelsen av två personer i Stockholmstrakten, som hade avregistrerat sig några dagar tidigare.

Enligt förvaltningsberättelsen som upprättades i samband med konkursen har bolaget ägt aktier i Nordic Gas Cleaning. Under sommaren 2011 överlät bolaget aktierna till ägaren, utan att bolaget fick något betalt för aktierna.

I förvaltningsberättelsen som upprättades i samband med konkursen heter det bland annat:

"Konkursbolagets aktier i NGC avyttrades tillsynes utan ersättning i maj 2011. Då aktierna i princip utgjorde konkursbolagets enda realiserbara tillgångar tyder detta på att obeståndspunkten uppstått i samband med att aktierna överläts till (NN) i maj 2011. Orsaken till obeståndet bedöms vara dels att konkursbolaget löpande underlåtit att betala skatter och avgifter i enlighet med svensk lag och dessutom att konkursbolagets aktier i NGC överlåtits utan att konkursbolaget erhållit något marknadsmässig ersättning."