Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företag betalar 30 000 till tipsare om klotter

Fasaden hos Belab ventilation i Båtsta har än en gång täckts av klotter.
Nu har företaget tröttnat.
– Vi är beredda att betala 30 000 kronor till den som ser till att detta klaras upp, säger Per-Erik Kjellberg, vd hos Belab ventilation.

Annons

Under den gångna helgen klottrades det på en stor del av fasaden hos Belab ventilation i Båtsta. Det är andra gången på kort tid som företaget utsätts för den här typen av skadegörelse. Händelserna har polisanmälts, men företagets vd tycker inte att det som polisen gör är tillräckligt.

– Man får prata med någon på ett callcenter som inte har någon lokalkännedom. Polisen kommer inte ens hit. Man får ett ärendenummer, sedan händer inget mer, förklarar Per-Erik Kjellberg, vd hos Belab ventilation, som känner sig uppgiven.

– Jag kan väl förstå att man inte ser detta som någon grövre brottslighet, men polisen säger också att man tar allvarligt på klotter då det kan vara inkörsport till grövre brottslighet.

Att sanera efter klottret har kostat företaget runt 30 000 kronor varje gång. Nu väljer Per-Erik Kjellberg att agera själv i jakten på klottraren.

– Vi är beredda att betala 30 000 kronor till den som kan tipsa polisen så att detta klaras upp. Vi ska inte agera brottsutredare, det är upp till polisen att bedöma fallet.

Per-Erik Kjellberg anser att klottret är onödigt.

– De ger sig på privat egendom och förstör den. Jag känner frustration, säger han och hoppas att fasaden ska få stå ifred i fortsättningen.

Jan Barck, förundersökningsledare hos Borlängepolisen, bekräftar att anmälningar om klotter kan läggas ned på en gång.

– Det är länskriminaljourens granskningsenhet i Falun som avgör om det ska inledas en förundersökning eller inte. Det måste finnas någon utredningsåtgärd, till exempel en iakttagelse i samband med klottrandet. Alltså något mer än bara ett konstaterande att det har klottrats. Vi måste ha något att leta efter, förklarar Barck som är positiv till en belöning till eventuella tipsare.

– Om ett ärende läggs ned betyder det att vi inte hade något att komma vidare med just då, men det är bara att plocka upp det igen, säger han.