Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förening i Vad bildad för projekt med fiberkabel

Att förena nytta med nöje genom att ge landsbygdens folk ett snabbt och säkert internet.
Det är i korthet vad som ligger bakom ambitionerna hos bland andra Thomas Hoonk och den ekonomiska föreningen Fiber i Vad.

Annons

Den inventering av intresset i Smedjebackens kommuns byar om att få tillgång till snabb fiberkabel för tv, internet och telefon visade att boende i Vad, Hagge och Björsjö var mest sugna.

Genom den hastiga nedläggningen av skolan i Björsjö förändrades dock läget och Thomas Hoonk är för närvarande inte uppdaterad om intresset där kvarstår.

I både Hagge och Vad har dock föreningar bildats för ändamålet.

Ett 70-tal hushåll i Vad har förklarat sig intresserade av fiberuppkoppling. Även byar som Kolpebo, Gråkärret och Sörbo kan bli aktuella att hänga på.

– Det vore bra om vi kan komma över 100 hushåll, säger Hoonk, som hoppas att arbetena med att dra fram kabel till de fastighetsägare som går med kan starta till våren.

Hos länsstyrelsen samt statliga Post- och telestyrelsen finns pengar att söka för ändamålet men även den enskilde måste satsa egna pengar för att bli ansluten.

– Fibernät ute i byarna är absolut framtiden och bara fantasin sätter gränser, säger en entusiastisk Thomas Hoonk.

Han nämner sjukvård, skola, företagande och nöjen som exempel på områden där en stabil och snabb uppkoppling mot omvärlden kan nyttjas.

– Det kan finnas människor med egna företag som har sommarboende här i trakten och som skulle kunna flytta hit om de fick tillgång till en bra internetförbindelse.

I Vads skola skulle man kunna bedriva undervisning på distans via internet i en del ämnen.

Men mobilt bredband, duger inte det?

– En del kanske har för sig det men det är inte alls lika tillförlitligt som nedgrävd fiberkabel. Det blir både snabbare och billigare, säger Hoonk, som sitter med i Smedjebackens kommunbygderåd.

Han är övertygad om att värdet höjs på det fastigheter som ansluter sig till fibernätet.