Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreläste om integration

– Sverige måste lära sig att tala mer med folk och inte vara så bundna vid det som är skrivet på papper.
Det hävdade Per Brinkemo, Somalilands Förening, vid sin föreläsning om integration.

Somaliland Förening som har sitt säte i Malmö har prisats av Malmö stad för sina framgångsrika insatser i att sprida kunskap och förståelse kring integrationsprocessen. Föreningen blev också kungligt prisade när de för en tid sedan tilldelades 40 000 kronor ur Konungens Jubileumsfond för Ungdom i Sverige.

I fredags föreläste Per Brinkemo om föreningens lycksamma arbete.

– I Sverige har vi en papperskultur medan de i Somalia har en oral kultur. Där är inte det viktigaste vad som sägs utan vem som säger det. Om en somalier får skriftlig information från en svensk myndighet så går den till typ en "byäldste" och frågar om det är bra eller dåligt, säger Brinkemo.

Initiativtagare till föreläsningen var socialnämndens ordförande Christina Knutsson (S) och inbjudna att lyssna var personal från socialförvaltningen, skolförvaltningen samt arbetsmarknads- och integrationskontoret.

De fick höra Brinkemo säga:

– Vi har en skrivkultur sedan 1200-talet, somalierna fick sitt skriftspråk 1972. I Sverige brukar vi säga att du inte ska möta folk utifrån vilken kultur de kommer från utan på individnivå, och det är jättebra på ett sätt. Men om inte vi ser kulturella mönster så klarar inte vi att möta människor från andra kulturer.

Att ta seden dit man kommer är något som är bra och som man inte ska bortse ifrån menar Brinkemo.

– Vi ska vara stolta över vår yttrandefrihet och jämlikhet och annat som är svenskt. Men i metoderna när vi ska kommunicera med nya grupper, där ska vi vara extremt uppfinningsrika och öppna. Ett mångkulturellt samhälle fungerar inte om man med det menar parallella rättssystem och värderingar.

Efter föreläsningen säger Christina Knutsson:

– Just det här han säger om andra kulturer, att vi vågar se andra saker, Brinkemo är otroligt kunnig. Vi sitter kvar här nu och diskuterar, vad vill vi, hur gör vi och hur går vi vidare.