Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreläste om den nya läroplanen

Barn- och utbildningsnämnden bjöd in föräldrar och lärare för att lyssna till en föreläsning om den nya läroplanen. Steve Wretman uppmanade föräldrarna att ha tålamod med lärarna gällande läroplanen.
– Jag förstår er frustration, men ni måste även förstå den frustration som finns på andra sidan katedern, säger han.

Med anledning av den nya läroplanen bjöd barn- och utbildningsnämnden kommun in föräldrar och lärare till Folkets Hus för en föreläsning med Steve Wretman, föreläsare, lärare och redaktör för Grundskoletidningen. Rubriken för föreläsningen var: "Skolans sätt att se på kunskap och bedömning enligt nya läroplanen".

– I den nya läroplanen ska läraren fokusera på rätt saker för att sätta betyg. Det handlar inte om att eleverna ska alla rätt på proven, i stället handlar det om att eleverna ska kunna föra underbyggda resonemang till hur de har kommit fram till svaren, säger Steve Wretman.

Han använde sig av en metafor från simsportens värld.

– Det är skillnad på att mäta snabbheten i ett simlopp och att bedöma ett simhopp. Det går inte att mäta ett simhopp. Skolan har gjort samma byte, från att mäta elevernas kunskaper till att bedöma hur eleverna tar till sig kunskapen och använder sig av den, säger Steve Wretman.

Han tycker att läroplanen har antagits två år för tidigt.

– Lärarna har inte fått allt material som de behöver för att kunna sätta rättvisade betyg. Det finns inga tydliga anvisningar från Skolverket ännu. Lärarna får se till att använda sitt sunda förnuft när de sätter betyg. Lärarna är skakade i grunden och är väldigt oroliga över dessa förändringar, säger Steve Wretman.

– Men det här är ju att leka med våra barns framtid, säger en mamma i publiken.

– Det är ett ansvar som vi får lägga på vår skolminister, svarar Steve Wretman.

Han anser att det är först i vår som lärarna kommer att veta vilken nivå som ska hållas.

– Så betygen som sätts till jul kommer att bli missvisande, säger Steve Wretman.

– Ska man ens sätta betyg till jul då? undrar en förälder i publiken.

– Ja, det måste man. Det är det lag på, svarar Steve Wretman, som även uppmanade föräldrarna att ha tålamod med lärarna.

– Om ett par år kommer lärarna att vara mycket bättre på att kommunicera betyg och ha en högre kompetens. Om de kan sätta ord på det som ska bedömas så kan de även berätta för eleverna vad de behöver jobba på för att höja betyget. I dagsläget kan dock inte lärarna sätta ord på hur deras bedömning ska gå till, säger Steve Wretman.

Per Wikström, biträdande förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen, tog sedan till orda:

– Genom att bjuda in till denna föreläsning så vill vi visa var vi befinner oss i detta arbete samt att vi tar denna problemetik på största allvar, säger han.

– Jag förstår att ni föräldrar blir frustrerade, men ni måste även förstå den frustration som finns på andra sidan katedern. Lärarna är inne i en lång utvecklingsprocess men jag kan garantera att de är hängivna sin uppgift, säger Steve Wretman.