Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreläsningsdag på Folkets Hus

Ett 80-tal personer kom till utbildningsdagen på Folkets Hus i Säter. Fredrik Westin och Peter Nyhlin föreläste tillsammans, för första gången.
– Jag är glad att det kom så många besökare, säger Birgitta Gustafsson, verksamhetsutvecklare för Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerade.

Utbildningsdagen, eller föreläsningsdagen som Birgitta Gustafsson vill kalla den, hölls på onsdagen i Säters Folkets Hus. Dagen började med att Fredrik Westin föreläste under rubriken "Jag är inte Pappa till en skitunge, jag är Pappa till Stålmannen" som handlar om när han blev pappa till en son som sedan diagnostiserades med Tourettes syndrom, med drag av ADHD och Aspergers. Fredrik berättade målande om hur det är att vara pappa till en son som upplever världen på ett lite annorlunda sätt.

Efter lunchen intog Peter Nyhlin scenen och höll en teaterföreläsning som kallades "Det vuxna barnet". Peter berättade bland annat om kollegan som bokade in honom på en utbildning för vuxna barn.

– Utbildningen var i Sundsvall och resan dit var det värsta jag har varit med om i hela mitt liv. Jag var så nervös över vad som väntade mig. Tiden på utbildningen var fylld av tårar. Jag ville åka hem redan första dagen, men då var det en kvinna som stoppade mig och bad mig att sätta mig ner och fundera en stund. När hon lade sin arm på min axel brast jag i gråt och då sa hon "Välkommen hem, Peter", berättar Peter Nyhlin.

Efter Peters föreläsning fikade besökarna innan dagen sammanfattades med en frågestund.

– Förhoppningsvis har föreläsningarna väckt en del frågor och funderingar bland besökarna. Jag är glad att det kom så många besökare. Vi har bjudit in människor från stora delar av Dalarna, i första hand sådana som jobbar med människor som har olika diagnoser, säger Birgitta Gustafsson.

Arrangemanget ingick dock inte i 100-årsjubileet för Säters Sjukhus.

– Nej, det här är fristående, men det handlar ju om samma ämnen så det passar ju bra att vi kunde hålla detta under jubileumsåret. Den här kvällen spikades för ett par månader sedan. Det känns extra kul att vi kunde ha med Fredrik Westin och Peter Nyhlin i samma föreläsningsdag, det är första gången för dem, säger Birgitta Gustafsson.