Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Före detta chef i ett kommunalt bolag misstänks för mutbrott

En tidigare chef för ett kommunalt bolag i Rättviks kommun misstänks efter en omfattande granskning av ett utomstående revisionsbolag för flera brott.

Misstankarna gäller trolöshet mot huvudman, försvårande av skattekontroll, mutbrott och bestickning.

- Vi kommer snarast att lämna in polisanmälan vad gäller uppgifterna om den före detta chefen säger Annette Riesbeck, kommunalråd i Rättvik.

Efter några månader som ny chef uppstod frågor kring chefens agerande. Fakturor som tillsammans omfattade mycket stora belopp gjorde styrelse och kommunledning misstänksamma vad som försiggick i det kommunala bolag där chefen var verksam.

Beslut fattades i ett av de kommunala bolagen att chefen skulle sägas upp från sitt uppdrag. Detta skedde efter bara några månaders tjänstgöring.

En tillförordnad chef tillsattes under början av hösten. Efter bra några dagar i tjänst upptäckte den tillförordnade chefen att allt inte stod rätt till och kallade in utomstående revisorer som under hösten granskat det kommunala bolagets affärer och ekonomi.

Den tidigare chefen hade under de månader han tjänstgjort använt 72 miljoner kronor av bolagets kapital. I huvudsak pengar som återinvesterats, men även till en resa och inköp av utrustning som inte har redovisats till styrelsen, enligt bolagets styrelseordförande.

Det kommunala bolaget är därmed försatt i en svår ekonomisk situation men enligt den tf chefen påverkar det inte personalen. Ett nytt arbetssätt och ny teknik har gjort att bolaget förhandlar med facket om fyra tjänster som kan försvinna. Den tillförordnade chefen anser att bolagets underskott kan vara åtgärdat om två år.

- Jag är bedrövad. Det vi misstänker nu är fruktansvärt. Vi kommer snarast att lämna över rapporten till polis och åklagare, säger Annette Riesbeck (C), kommunalråd.

Inte heller styrelseordföranden i det kommunala bolaget anade att något kanske inte stod rätt till. Inte förrän alla fakturor kom och då avslutades samarbetet snabbt.

Enligt revisorernas rapport har den tidigare chefen undertecknat en uppgörelse med en leverantör av utrustning som omfattar 619 200 kronor. Detta medför att revisorerna misstänker trolöshet mot huvudman eftersom chefen inte haft behörighet eller befogenhet för detta.

Vidare misstänker revisorerna som anlitats från Öhrlings Pricewaterhouse Coopers AB i Falun att affären inte dokumenterats enligt bokföringslagens krav vilket medför misstanke om försvårande av skattekontroll.

Den tidigare chefen misstänks också ha blivit bjuden på en resa av leverantören av utrustningen. I resan ingick alla omkostnader för vistelsen.