Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördubblad turism och lokal mat

Fördubblad turism och satsning på lokal mat är några av de konkreta punkter som kom fram vid den workshop kring temat hur Orsa ska utvecklas i framtiden, som hölls i slutet av augusti.

När nu sammanställningen av det som kom fram på workshoppen är klar är det tydligt att det finns mycket att göra och att det inte saknas uppslag för få en positiv utveckling inom kommunen.

De totalt 61 deltagarna i workshopen var politiker, kommunala tjänstemän och samarbetspartners.

Sex områden listades som speciellt viktiga att jobba med: 1 skola och utbildning, 2 bostäder, 3 integration och kompetensförsörjning, 4 infrastuktur, 5 Orsa centrum och 6 hållbar landskapsutveckling.

Tydligt är att de i workshopen deltagande inte var nöjda med skolan i Orsa utan ville se förbättringar. Men det konstaterades också att utbildningen hade låg status på orten.

Det är viktigt att se ungdomarna som en resurs, är ett annat påpekande.

Därför varnades för än större problem med kompetensförsörjningen för företag och offentliga verksamheter i framtiden.

Bostadsfrågan är en annan centralpunkt. Det konstateras att det saknas attraktiva bostäder och att det är dyrt att bygga.

Det viktiga är att skapa bra förutsättningar för att bygga nytt. Och att det går att bygga smart och hållbart till vettigt pris har Orsa ju faktiskt redan bevisat med kvarteret "Rättvisan".

Ett mera udda förslag som kom fram är att bygga på Coop.

På infrastrukturområdet konstateras att det gäller att göra det lätt och attraktivt att pendla till och från Orsa. Här ha har det redan hänt en del i höst (en zon i stället för två på bussarna Mora/Orsa) och händer del senare i vinter (Inlandsbanans dagliga turer Mora-Orsa-Östersund).

Att turismen/besöksnäringen är viktig konstateras och deltagarna i workshoppen såg det inte som omöjligt att fördubbla omsättningen inom branschen de närmaste tio åren.

Ett annat näringsområde som workshopdeltagarna trodde stenhårt på var produktion av lokal mat. Med satsningar inom det området slår man flera flugor i smäll: matproduktion håller landskapet öppet och är därmed en förutsättning för utvecklingen inom turism, den främjar utvecklingen mot ett hållbart samhälle och den kan ge många ny mindre företag.