Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fördjupat samarbete kring droger

Folkhälsoarbetet Rättviks kommun arbetat med sedan länge fördjupas med en bredare samverkan mellan Landstinget Dalarna. Polismyndigheten, kommuner i länet och länsstyrelsen.
–Vi får på det här sättet ett strukturerat samarbete i alkohol, narkotika, dopning och tobaksfrågor, säger folkhälsoplanerare i Rättvik Irene Sturwe.

Annons

Regeringen har givit kommunerna i uppdrag att arbeta ANDT-frågor, alkohol, narkotika, dopning och tobak. De ansvariga i de olika kommunerna träffades nyligen i Rättvik för att lägga upp en strategi inför framtidens arbete i dessa frågor. Även kommunalråd Annette Riesbeck deltog under en del av mötet.

Rättvik har sedan tidigare beslutat satsa på flera olika områden. Att ha ett helhetsgrepp kring kunskap och förebyggande arbete, att var och en ska kunna göra hälsosamma val. Konkreta insatser i skolor och fortsätta kampanjen varannan vatten.

–Varannan vatten innebär ett sätt att minska alkoholkonsumtionen. Framför allt polisen har märkt en förändring. Att öka trivsel och trygghet är att stävja alkoholkonsumtionen. Där det förekommer alkohol och berusning finns risk för våld och rädsla. Det arbetet vill vi stärka.

–Tidigare år under Classic Car Week gjorde polisen 2500 direkt förverkande beslag av alkohol under arrangemanget. Dessa insatser hade i somras minskat. En förklaring anser polisen vara Varannan vatten. Vårt exempel med varannan vatten har också tagits upp som ett bra exempel i länsstrategin kring dessa frågor.

I Rättvik är också målet rökfria skolor och arbetsplatser inom kommunal verksamhet. Konkreta insatser i skolorna och information till elever och lärare i gymnasieskolan kring rökning, alkohol och narkotika, även vad gäller dopning är något kommunen satsar på.

–Vi fortsätter utbildning av personal kring ANDT-frågor fortsätter och även samarbetet med polisen och olika föreningar och myndigheter och givetvis med den nationella strategin i dessa frågor, säger Irene Sturve.