Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fördelar med öppna löner"

Leksandsspelarnas löner blev offentliga efter att klubben beviljats statlig lönegaranti.
Men det är inget som bekymrar sportchefen Tommy Salo.
– Det finns fördelar med öppna löner, säger han.

DT:s kartläggning av Leksandsspelarnas löner har rönt stor uppmärksamhet och kommenterats flitigt på dt.se.

Inom svensk ishockey pratas det inte högt om spelarlönerna och klubbarna är väldigt måna om att inga siffror ska läcka ut.

I NHL är läget annorlunda och lönerna offentliga.

– Här hemma är det mer hysch-hysch kring lönerna, där borta är det öppna löner och så har det alltid varit.

Hur ser du på det här med öppna löner?

– Det finns fördelar med öppna löner, det blir enklare att jämföra med de andra lagen och lättare att hantera.

Leksands totala spelarbudget den här säsongen ligger på omkring 20 miljoner kronor och Tommy Salo säger sig har ganska bra koll på hur mycket de andra klubbarna i Hockeyallsvenskan betalar i lön till sina spelare och hur Leksand ligger till i löneligan.

– Jag vet ungefär vad de andra klubbarna har i lönebudget och vi ligger bland de främsta.

I Leksand är det stor spridning på månadslönerna, från Simon Mattsson på 12 500 kronor till Gabriel Karlsson på 130 000 kronor (värt att notera är att Pelle Prestberg är sjukskriven och får ersättning från försäkringskassan).

– Men det är ju inte så konstigt att "Timmy" (Mattias Timander), "Gabbe" (Gabriel Karlsson) och Pelle (Prestberg), som kommer från elitserien har högst löner och att spelarna som komer från vår juniorverksamhet ligger betydligt lägre.

Hur ser du på att din spelarbudget kommer att bantas med minst fem miljoner kronor till nästa säsong om ni är kvar i allsvenskan?

– Först och främst ska vi spela klart den här säsongen. Vi har kört på bra under hösten och förhoppningsvis kan vi avsluta säsongen bra.