Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbundsjuristen: Ingen klockren utväg

Förbundsjuristen Lena Dahlman vid SKL (Sveriges kommuner och landsting) tycker egentligen att kommunala nämnder ska kunna hålla telefonmöten.
Men att peta en förvaltningschef per telefon, nja. Där anser nog förbundsjuristen att det finns en sorts gräns.

Det bör dock understrykas att Lena Dahlman inte känner till ärendet i Smedjebacken som resulterat i att chefer sagt upp sig och fått det politiska etablissemanget att gunga de senaste veckorna.

Och hon kan heller inte generellt sett hävda att en chefspetning per telefon är ett direkt brott mot kommunallagen.

– Formellt sett ska ju ledamöterna i en nämnd träffas. Som du beskriver det här fallet så uppfyller det inte lagens krav, och är väl egentligen inte en klockren utväg.

Men huvudanledningen till Lena Dahlmans märkbart mjuka hållning är att hon tillsammans med sina kollegor i grund och botten betraktar kommunallagen som synnerligen stelbent, och knappast anpassad till de möjligheter modern teknik erbjuder.

– Lagstiftningen är gammal och från SKL:s sida har vi lobbat mycket hos regeringen för att lagen ska skrivas om.

Om SKL:s jurister får sin vilja igenom kommer det troligen leda till att kommunala nämnder och styrelser i en ganska snar framtid kan välja att hålla sina möten, via telefonen, den bärbara datorn - eller varför inte via sin "smarta" mobiltelefon.