Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbundet synar Leksand

/
  • På lördagens styrelsemöte kommer Svenska ishockeyförbundet, med ordförande Christer Englund i spetsen, att inleda en översyn av reglerna kring elitlicensen och rekonstruktion. Dessutom kommer Leksands IF:s ekonomiska kris att diskuteras
  • Spelarna i Leksand har stora framgångar på isen och laget toppar Hockeyallsvenskan. Ekonomiskt ser det dock betydligt sämre ut.

Leksands IF:s ekonomiska kris och rekonstruktion är ett hett samtalsämne inom hockey-Sverige.
Och på lördag kommer Svenska ishockeyförbundet att ta upp frågan på ett styrelsemöte.
– 150 miljoner i skulder kan inte regna ner från himlen, säger förbundsordförande Christer Englund.

Annons

Krisen i Leksands IF och den pågående rekonstruktionen har väckt stor uppmärksamhet och många ställer sig frågan hur klubben, som i dag har skulder på omkring 150 miljoner kronor, kunde beviljas elitlicens för bara ett halvår sedan.

Det är först på senare år som idrottsklubbar getts möjligheten att använda sig av så kallad företagsrekonstruktion och så här sa Lars Nylund, ordförande i licensnämnden, till DT-sporten i förra veckan: "Idrottsförbundens bestämmelser har inte ändrats sedan dess. Därför behöver man sätta sig ner, göra en översyn av de här bestämmelserna, väga för och emot, och låta alla parter komma till tals".

Därför kommer ishockeyförbundet, med början vid lördagens styrelsemöte, att diskutera regelverket kring elitlicensen och rekonstruktioner.

– Vi vill se om det är något i licensreglerna som vi behöver se över och hur vi ska förhålla oss till företagsrekonstruktion. När det gäller ackord så ska det vara avslutat och betalt den 30 april och då måste man jämställa företagsrekonstruktion med det.

Med bakgrund av Leksands ekonomiska situation har förbundsstyrelsen på styrelsemötet begärt en dragning av Lars Nylund i licensnämnden om Leksands ekonomiska situation och hur klubben hamnat i det aktuella krisläget.

– Vi vill få en helhetsbild i fallet med Leksand och hur man värderar de olika bolagen i klubbarna. 150 miljoner i skulder kan inte regna ner från himlen. Hade det handlat om en tiondel av den här summan vore det en sak, men det här är för mycket pengar.

Reglerna om en ekonomi i balans för att erhålla elitlicens trädde i kraft i början av 2000-talet och nu vill Christer Englund skärpa de ekonomiska kraven ytterligare.

– Det är dags att ta ytterligare ett steg och kräva att klubbarna har ett eget kapital på 10–20 miljoner kronor, som kan säkerställa att säsongen inte är i fara. Vi kan inte ha en oro att klubbarna riskerar att inte kunna fullfölja seriespelet, säger Christer Englund.

Annons