Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbund till gemensam EU-attack

Annons

Fyra stora europeiska idrottsförbund gör gemensam sak mot EU.

Förbunden fruktar att ett nytt policydokument kan bli början till slutet för den europeiska sportmodellen.

"Idrott ska inte avgöras i domstol", vädjar de.

I början av juli väntas kulturkommissionär Jan Figel lägga fram EU-dokumentet som redan nu får Uefa och tre andra lagidrottsförbund att hålla andan.

Det uttalade syftet med dokumentet är att räta ut alla frågetecken som finns kring idrott i Europa i dag. Men lagidrottsförbunden befarar att det tvärtemot kommer förstärka EU:s makt och därmed ta död på den europeiska sportsmodellen.

De fyra förbunden som tillsammans styr över fotboll, basket, volleyboll och handboll i Europa, oroas bland annat över vilket inflytande EU:s bestämmelser om fri rörlighet och konkurrens kommer att få. Förbunden befarar utbrytarligor, stängda serier och att talangutvecklingen åsidosätts.

"Vi ber inte att om att undantas för lagar eller att stå över lagar. Vad vi ber om, efter mer än 30 år av processer och utmaningar, är att slutligen få en nödvändig laglig stabilitet", skriver förbunden i ett pressmeddelande.

Svenska fotbollsförbundets ordförande, Lars-Åke Lagrell, förstår oron:

Lagrell markerar att förbundet alltid kommer att följa de lagar som finns, men han ifrågasätter varför fotboll ska likställas med exempelvis verkstadsindustrin.

EU-kommissionär Figels talesman, Frédéric Vincent, menar dock att Uefa och de andra förbunden har missförstått syftet med dokumentet.

Enligt Vincent kommer policydokumentet inte att bestå av några nya lagförslag.

TT

Mer läsning

Annons