Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjuds påstå att bioresonans botar

HEDEMORA Allergikliniken i Hedemora förbjuds vid vite av 200 000 kronor att i sin marknadsföring påstå att den så kallade bioresonansterapi man erbjuder kan bota eller lindra allergier. Det slår Stockholms tingsrätt fast i en dom riktad mot klinikens ägare bolaget Life Cooperation Sweden.

Tingsrättens förbud gäller även Lars Tennberg från Garpenberg som har utformat marknadsföringen på Allergiklinkens webbplats. I Tennbergs fall bestäms vitet till 50 000 kronor om han skulle bryta mot förbudet.

Det är Konsumentombudsmannen KO som har stämt Life Cooperation och Lars Tennberg i tingsrätten. Som tidningen har skrivit i flera artiklar inledde KO 2011 ett ärende mot Allergiklinken sedan man uppmärksammats på att företaget på sin hemsida påstod att bioresonansterapin kan bota allergier.

KO begärde in vetenskapliga belägg som bevisade att påståendena var sanna. Det material som Lars Tennberg presenterade ansåg KO inte bevisade någonting. Om Allergiklinken inte slutade att påstå att apparaten botar allergier hotade KO med att vända sig till domstolen för att få ett förbud för företaget att marknadsföra behandlingen på ett sådant sätt

Lars Tennberg valde då att rensa hemsidan från påståenden om att bioresonans kan bota sjukdomar. Kvar blev bara ett telefonnummer och en karta som visade hur man hittar till kliniken. Men redan under sommaren 2012 kunde KO konstatera att man på sajten allergikliniken.se återigen kunde hitta liknande påståenden.

KO öppnade då ett nytt ärende. Vid en kontroll av hemsidan i maj 2013 kunde KO konstatera att Allergikliniken påstod följande. "Bicom bioresonansterapi är en tekniskt avancerad diagnos- och behandlingsmetod med mycket goda resultat, framför allt när det gäller allergibesvär. Resultaten är bestående".

KO väckte därför talan mot Allergiklinikens ägare samt marknadsansvarige Lars Tennberg i Stockholms tingsrätt. Domen innebär alltså ett förbud förenat med viten för att fortsätta den vilseledande marknadsföringen. Ägaren och Tennberg ska också ersätta KO för rättgångskostnaderna med 15 000 kronor var.

Däremot får KO inte gehör för yrkandet att ägaren Life Cooperation ska tvingas betala en marknadsstörningsavgift på 400 000 kronor. Det faktum att varken konsumenter eller andra näringsidkare har riktat några klagomål mot marknadsföringen har haft betydelse för tingsrättens bedömning.

Domen har vunnit laga kraft, men frågan är ändå inte avgjord. KO anser sig inte ha fått ta del av tingsrättens dom i tid för att kunna överklaga den. KO har därför vänt sig till Svea hovrätt för "att få den försuttna tiden för överklagande återställd", som det heter.

Går hovrätten med på detta kommer KO att överklaga till Marknadsdomstolen i hopp om att få marknadsstörningsavgiften på 400 000 kronor utdömd.