Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjudet att agna med levande fisk

/

Angelsäsongen närmar sig med fiske på isen och mört som bete.
Men minns då att mörten ska vara död innan den sätts på kroken.
Och det duger inte av handlare att sälja den ur svarta tunnor!

Annons

- Många fiskare tycks ha missat det, men sedan sju år tillbaka är det förbjudet att agna med levande fisk, påminner djurskyddshandläggare Anna Sörlin på länsstyrelsen.

Fisken ska vara död innan den sätts på kroken, och den ska avlivas snabbt på rätt sätt. Antingen genom att fiskaren bryter nacken av den eller slår den i isen så den dör.

Förbudet att agna med levande fisk kommer från dåvarande Djurskyddsmyndigheten. Den konstaterade att det strider mot djurskyddslagen, kan ses som djurplågeri och leda till åtalsanmälan och straffpåföljd.

- Det är inte bara fiskarna som brister i hantering av mörten. Både affärer och privata säljare har dålig kunskap om vilka regler som gäller för hållande av betesfisk, framhåller Anna Sörlin.

De kunde hon konstatera efter fjolårets stickprov på flera handelsställen, och hon hoppas handlarna ska leva bättre upp till kraven i år.

- Jag vill slippa se mört i svarta tunnor och liknande provisorier, säljas för ett par kronor styck, då betesfisk faktiskt omfattas av djurskyddslagen, säger Anna Sörlin.

Den säger att betesfisken ska hållas i akvarier eller liknande anläggningar, där vattnets volym, yta och djup är anpassat efter fiskarnas storlek, antal och levnadssätt.

- Förbudet att agna med levande bete vållade protester när det kom. Men det gäller fortfarande, då det är känt att fisken känner samma smärta som alla andra levande varelser, slutar Anna Sörlin.

Annons