Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbjud förluster i välfärden!

I dagens debatt finns det politiker som valt att göra frågan om vinstförbud till sin paradgren. Målsättningen för dem borde väl vara den motsatta, det vill säga att kraftfullt arbeta för att få bort de stora och mångåriga underskotten i den offentliga vården, omsorgen och skolan.

Men kravet på vinstförbud är troligen bara en täckmantel för deras egentliga mål, det vill säga att förbjuda valfriheten och därmed konkurrensen i välfärden. Men ett förbud mot valfrihet är förmodligen inte lika lätt att sälja.   

När dåvarande S-regeringen öppnade upp den offentliga sektorn för konkurrens genom att tillåta privata aktörer inom vård, skola och omsorg var det förmodligen mot bakgrund att den offentliga verksamheten ofta brast i effektivitet, drogs med stora underskott, långa köer samt hade en oförmåga att leverera upplevd god service. 

Dessa brister i det offentliga systemet har dock förbudsivrarna bortträngt. Men det är alltså till den verkligheten som dagens bakåtsträvare vill att vi ska återvända med sitt krav på vinstförbud inom välfärdsområdet och som i praktiken alltså är ett förbud mot valfrihet. 

Långsiktig vinst i ett företag kan bara uppstå genom leverans av efterfrågad kvalitet vilket gör att nöjda kunder betalar och väljer att återkomma. Om en elev, brukare eller patient är missnöjd så byter de leverantör och går någon annanstans. Det om något är väl demokrati och folkstyre i praktiken.   

I dag finns cirka 50 000 företag verksamma inom vård, skola och omsorg. Dessa företag har cirka 195 000 medarbetare. Det är alltså dessa företag, deras medarbetare och alla deras kunder som vinstmotståndarna motarbetar.

Politiker borde nog fundera på varför mer än 200 000 elever har valt att gå i friskola, varför mer än 50 000 äldre valt att ha sin omsorg i privat regi och varför mer än 3 100 000 människor valt har valt att lista sig hos privata vårdcentraler?

Entreprenörer i välfärden har visat att det går att vara både effektiva och att ha en ekonomi i balans. Den offentliga välfärden brottas fortfarande med stora och växande underskott. Det är alltså inte vinster i privata företag i välfärden som är problemet utan underskotten i den offentliga sektorn. Och om något ska förbjudas är det väl förlusterna.

Carl Ström

representerar Svenskt Näringsliv i Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel