Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättring och nya ägare i Ostnor

Det blev en ordentlig förbättring av resultatet under tredje kvartalet för krantillverkande Ostnor.
Redan i förra veckan stod det också klart att Ostnor får tre nya ägare och att börsintroduktionen senareläggs.

Det är fortsatt en mycket tuff marknad som Ostnor jobbar i. Byggandet är som bekant närmast under isen i både Sverige och resten av Europa, bortsett från Norge och Belgien.

Det märks också på företagets nettoomsättning som fortsatt minskar. Under tredje kvartalet i år blev den 189,6 miljoner kronor, en minskning med 8,2 procent.

För hela perioden januari till och med september blev nettoomsättningen 662,9 miljoner i år, vilket kan jämföras med 709,4 miljoner kronor samma tid ifjol.

Men samtidigt har alltså resultatet förbättrats ordentligt. För tredje kvartalet redovisas ett rörelseresultat på 10,7 miljoner kronor i år mot 4,4 miljoner för tredje kvartalet ifjol.

Hela vinterns problem har man därmed ännu inte kompenserat. För hela perioden januari till september i år redovisas ett röreselresultat på 43,5 0 miljoner kronor mot 57,3 miljoner under samma tid ifjol.

Det pågående programmet för minskade kostnader gav under andra kvartalet en besparing på 7,8 miljoner. Bland annat har 21 tjänstemän erbjudits pensionslösningar, blivit omplacerade eller uppsagda och inhyrd personal och konsulter har minskat.

Arbetet med att få Ostnor redo för börsintroduktion har också kostat en slant och nu är man i princip klar med föreberedelserna.

Men med tanke på marknadsläget väljer styrelsen nu att skjuta upp introduktionen.

Bakgrunden till detta är de 30 procent av aktierna i Ostnor som Priveq äger. Det bolaget gick in i Ostnor just med målet att kunna sälja dem igen via en börsintroduktionen.

Priveq borde ha gjort sig av med aktierna för flera år sedan.

Men nu har man hittat andra köpare för dessa aktier och Ostnor kan därmed vänta på tider på börser innan man introducerar sig där.

De tre nya ägarna som tar över merparten av Priveqs aktier är Tibia Konsult, LK gruppen och Jan Söderberg genom bolag.

Samtidigt kommer Ostnor också köpa tillbaka en del aktier av Priveq.

Men för att få alla dessa bitar på plats juridiskt behövs en extra bolagsstämma som kommer att hållas den 15 november.