Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förbättra hälsan för funktionsnedsatta

I dag, den 20 september, besöker en landsomfattande föreläsningsturné som ska inspirera till ett friskare liv, Falun. Det är tio gånger vanligare med ohälsa bland personer med funktionsnedsättning jämfört med den övriga befolkningen, samtidigt som aktiva åtgärder på många håll lyser med sin frånvaro. En god kost, fysisk aktivitet och en medveten livsstil kan förbättra hälsan, men många människor behöver stöd för detta. Vi vill nu uppmana politikerna i Dalarna att göra riktade satsningar för att förbättra hälsan för personer med funktionsnedsättning.

Under hösten ska vi på flera orter runtom i Sverige prata om det självklara i att hur vi lever påverkar hur länge vi lever och hur friska vi är. Vi vill träffa många människor, men framför allt en grupp som ofta glöms bort i sammanhanget; personer med funktionsnedsättning. Omkring 23 procent av den vuxna befolkningen i Sverige har en eller flera funktionsnedsättningar (eller 1,5 miljoner av alla mellan 16-84 år) enligt den årliga folkhälsoenkäten som görs av Statens folkhälsoinstitut. Det skulle innebära att det finns omkring 63 000 människor med funktionsnedsättning i Dalarnas län.

Att ha en funktionsnedsättning behöver inte betyda att man har dålig hälsa. Men det är en betydande hälsorisk. I en rapport från i våras konstaterar Statens folkhälsoinstitut att det är tio gånger vanligare med dålig hälsa bland personer med funktionsnedsättning än bland den övriga befolkningen. Diabetes, astma, högt blodtryck, mag- och tarmbesvär samt övervikt och psykisk ohälsa är exempel på ohälsa som drabbar person med funktionsnedsättning i större utsträckning än andra.

Människor med funktionsnedsättning är överlag mindre fysiskt aktiva, men vill förändra sina vanor i ungefär samma utsträckning som andra människor. Dock uppger många med funktionsnedsättning att de behöver stöd för att öka sin fysiska aktivitet. Forskningen inom området stöd och hinder för funktionshindrades hälsa är dessvärre mycket begränsad. Det behövs mer kunskap, och det är särskilt angeläget att förutsättningarna för hälsa hos barn och unga med funktionsnedsättning förbättras, eftersom förhållanden tidigt i livet har stor betydelse för framtida hälsa och välmående. Vi vill här peka ut tre insatser som har betydelse, och som kan påbörjas omgående:

* Förbättra tillgången till tillgänglighetsanpassade motionsanläggningar och utbilda instruktörer som kan hjälpa personer med funktionsnedsättning att komma i gång.

* Ta fram särskilt anpassad information om kost, motion och livsstil till personer med funktionsnedsättning, som kan läggas ut på träningsanläggningar och vårdcentraler.

* Ta hänsyn till alla människors behov vid planeringen av det offentliga rummet så att alla har möjlighet att röra sig fritt i samhället

Vi vill med vår turné bidra till att fler människor, och särskilt de med någon form av funktionsnedsättning, intresserar sig för kost, motion och hälsa. I Dalarnas län finns ett bra utbud av motionsanläggningar, och många av dem är tillgänglighetsanpassade. Vi vill samtidigt uppmuntra kommunerna i länet att ta sitt ansvar och bygga vidare på en bra grund och prioritera riktade satsningar för att få fler personer med funktionsnedsättning att ta steget mot en förbättrad hälsa.

Kristian Jäderberg

är informatör på Humana i Dalarna

Jonatan Arenius

är projektledare på Humana

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel