Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förändrar attityden om psykisk ohälsa

För tre år sedan tog regeringen initiativet till kampanjen Hjärnkoll, vars syfte är att sticka hål på fördomarna och ändra folks attityd till personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning.
Ludvikabon Calle Svensson är en av kampanjens ambassadörer och han har märkt av en positiv attitydförändring.

– Det har hänt mycket på de här åren, säger han.

Calle Svensson har själv diagnosen ADHD och sedan våren 2010 har han arbetat som ambassadör för Hjärnkoll.

Över hela landet håller kampanjen ett par gånger om året frukostmöten, och i Ludvika är det Calle Svensson som är spindeln i nätet.

Han har även god hjälp av de samarbetspartners han har knutit till Hjärnkoll och dess frukostmöten – kommunens anhörigkonsulent Torild Ibsen, Karin Lindqvist på Studieförbundet Vuxenskolan, folkhälsoplanerare Ursula Furtig samt Lena Rosén, samordnare på Finsam.

– Till mötena bjuder vi in personer som i sitt arbete kommer i kontakt med personer med psykisk ohälsa. Bland annat har vi bjudit in kyrkans diakoner, tjänstemän från social- och utbildningsförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen samt politiker.

På torsdagsmorgonen arrangerades årets tredje frukostmöte i Ludvika, och det fjärde sedan premiären för ett drygt år sedan.

– Förhoppningen är att personerna som på olika sätt kommer i kontakt med psykisk ohälsa får en annan bild av det och inte bara ser till problematiken, utan att det finns en människa bakom.

35 personer hade bjudits in till torsdagens möte på församlingsgården, där deltagarna förutom att diskutera attitydfrågor fick en föreläsning av en brukare.

– Sitter man i rullstol syns det att man är handikappad men har man ADHD är det inte säkert att det syns och märks. Vi vill tydliggöra sådant som kanske inte syns så tydligt.

Torsdagens frukostmöte var årets sista, men tanken är att det nätverksbildande och den plattform som mötena har bidragit till att skapa på egen hand ska fortsätta att ändra folks attityd till psykisk ohälsa.

Calle Svensson har märkt att arbetet ger resultat.

– Nu pratas det om psykisk ohälsa på ett helt annat sätt i Ludvika. Bara att det pratas om det är en attitydförändring i sig.

På temat psykisk ohälsa arrangerar Studieförbundet Vuxenskolan på onsdag en föreläsning om att leva med schizofreni.

Föreläsare är Åsa Höij från Schizofreniförbundet, som kommer att berätta om sina egna erfarenheter och fakta om sjukdomen.