Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förälskelsen - vår mest positiva känsla

Annons

Gräset blir grönare och blommorna blommar. Men det är inte det enda som börjar blomstra på vårkanten. För vissa börjar hjärtat att slå extraslag då den där speciella personen är i närheten, ett härligt pirrande i magen kan också infinna sig hos en del. Vissa forskare menar att allt detta beror på hormoner och signalsubstanser som börjar röra på sig i kroppen.

Förälskelsen är så stark att den påminner om ett maniskt tillstånd. Som fenomen betraktat kan man jämföra förälskelsen med ett psykosliknande tillstånd. Den som drabbas av förälskelse får sin verklighetsuppfattning förvrängd, gör omprioriteringar och ändrar fokus. Många skulle säga att den förälskade helt tappat omdöme, beskriver Stefan Arver, verksamhetschef på Karolinska Universitetssjukhuset.

Hormonellt innebär förälskelse en väldigt kraftig stimulering av lyckokänslorna, bland annat genom hormonet dopamin. Just dopamin är en del av hjärnans belöningssystem och är som sådant väldigt effektivt verkande hos personer med missbruk. Den förälskade får svårt att sova, blir entusiastisk och rastlös, samtidigt som livslusten och arbetskapaciteten ökar. Något annat som kan avslöja den förälskade är dennes kroppsuttryck och kroppsrörelser.

En amerikansk hjärnforskare, Michael Liebowitz, hävdar att förälskelsen påverkar hjärnan mer än vad droger gör. Förälskelse och kärlek är den kraftigaste aktivatorn av vårt lustcentrum. Därför har kärleken identifierats inom hjärnforskning som den starkaste positiva känsla vi kan ha.

Sexualupplysaren Olle Waller, känd från "Fråga Olle" i tv, tror både och om att vi lättare blir förälskade på våren.

- Vi nordbor blir gladare och piggare då våren kommer, säger han.

- Solen återvänder och folk vistas ute mycket mer. Människorna känner glädje över ljusets återkomst, det är även bevisat att vi mår bättre av solljus, menar han.

- På våren öppnas även våra sinnen.

Olle Waller tror på att man nog är mer öppen för en förälskelse på våren, men menar snarare att det beror på en tillfällighet, att man kan bli förälskad när som helst på året.

Han poängterar också att förälskelse är en sak och att bli kär kan vara steg nummer två.

- Man är öppen för nya saker och är nyfiken. Motståndet som man kan ha mot vissa saker vanligtvis kanske inte är lika starkt. Sedan så är det ju inte säkert att det hela är på så stort allvar, säger Olle.

- Vi människor har ett stort behov utav att bli kramade och ompysslade, klappade och älskade, menar sexualupplysaren avslutningsvis.

Ung Tipsar

Passa på att fotografera vårtecknen som sprids runt om oss! Gå ut med kameran i högsta hugg och föreviga den vackra våren. Bilderna kan vara uppmuntrande i kommande, lite gråare årstider.

Mer läsning

Annons