Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Föräldrarna har betett sig exemplariskt"

Mamman och styvpappan åtalades för grov fridskränkning av de två barnen som samtidigt omhändertogs enligt LVU. Nu frias båda av en helt enig Falu tingsrätt som också skriver att "Inget har framkommit om att föräldrarna betett sig annat än exemplariskt mot barnen". Domen ändrar dock inte socialtjänstens beslut om att barnen ska vara omhändertagna. "Oerhört märkligt", menar mannens advokat. "Det finns delar som jag menar att barnen inte kan ha hittat på", menar dock åklagaren.

Det var i mitten av maj som åtal väcktes mot mamman och de två barnens styvpappa. De båda hade då sedan knappt ett år varit ett par efter att hon tillsammans med sina två små barn flyttat till mannen i Borlänge.

Även mannen hade flera barn sedan tidigare och som delvis bodde hos honom. Kvinnans barn, en pojke och en flicka, började i förskolan där flickan vid ett tillfälle sade att mamman slagit henne. En anmälan gjordes till socialförvaltningen som ledde till ett beslut om att frågor skulle ställas även den lilla pojken.

Även han nämnde att han blivit slagen och att en förundersökning inleddes i januari 2012. Samtidigt fråntogs paret också de två barnen som placerades i jourhem.

I förhör vid barnahus ska barnen därefter ha berättat om hur de ibland blivit instängda i en mörk källare och att de också fått ta emot slag från både mamman och styvpappan som fått dem att gråta.

Paret har dock kunnat berätta om att barnen har ett lekrum i den inredda källaren. I rummet, inrett med en mängd kuddar, finns också bland annat en boxningssäck från taket. Dit har barnen ibland tagits för att få avreagera sig från sina aggressioner.

Att barnen haft problem med hetsigt humör framgår också klart. Båda har ofta fått utbrott som lett till att de vuxna fått ingripa. Detta stöds också av utredningar från tiden innan mamman flyttade till Borlänge. Bland annat från BUP dit hon vände hon sig med problem kring dotterns humör. Där inleddes också en ADHD-utredning.

Att pojkens uppgifter inte är helt tillförlitliga har också kunnat bevisas. Bland annat har han berättat att styvpappan slog ut en tand på honom under en semesterresa. Pojkens tandläkare har dock kunnat bekräfta att den tanden förlorades redan innan styvpappan och mamman träffades.

Ett stort antal vittnen har också hörts. Bland annat har kvinnan som mannen har tre barn med vittnat om det otänkbara i att mannen skulle vara våldsam mot barnen. Istället har deras gemensamma barn tyckt att deras pappa ibland ägnat för mycket tid åt att natta eller läsa sagor för styvbarnen.

Några märken på barnen från våld har aldrig heller kunnat noteras av skolpersonal. Istället har de, liksom vänner, personal vid BUP och andra bekanta framhållit båda som exemplariska i sitt förhållningssätt till barnen.

Däremot konstaterar tingsrätten att många av de frågor som förhörsledaren ställt till barnen varit starkt ledande.

"Tingsrätten kan här bara konstatera att barnen inte berättat spontant och fritt om vad de ska ha utsatts för när de lämnat uppgifter i polisförhör", skriver tingsrätten i den friande domen där de fortsätter:

"Inget har framkommit om att någon sett att föräldrarna betett sig annat än exemplariskt mot barnen".

Något slut på mardrömmen för de båda innebär dock inte den friande domen då socialtjänsten anser att barnen även fortsättningsvis ska vara omhändertagna enligt LVU.

– Oerhört märkligt! Under mina tolv år som advokat har jag aldrig varit med om att ett omhändertagande inte omprövats efter en friande dom, säger mannens advokat, Anders Ericson.

Lika övertygad är inte åklagaren, Christine Chi:

– Jag har bedömt vad som kommit fram i utredningen och utifrån det väckt åtal. Och jag menar att det finns delar i vad barnen berättat som de inte bara kan ha hittat på. Nu ska jag i lugn och ro studera domen och därefter ta ställning till om jag kommer att överklaga, säger Christine Chi.