Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar slarvar med bältet

Bilbältet har avgörande betydelse när det gäller att hålla nere antalet dödsolyckor i trafiken.
Trots detta brister bältesdisciplinen när små barn skjutsas till dagis, visar en undersökning från trafiksäkerhetsföreningen NTF.

– Människokroppen är inte bygd för speciellt stora krafter och det gäller ju framförallt små barn. Det krävs inte höga hastigheter innan det är fara för livet, säger Jan Sandberg, vd för NTF.

Men faktum är att barn i tre-fyra-årsåldern åker utan bälte i lika hög utsträckning som vuxna. När barnen är bebisar är föräldrarna noggranna, men därefter slarvas det, visar NTF:s undersökning. Sex procent av barnen i åldern ett till fyra år reste utan bälte när 5 000 barns transport till förskolan undersöktes. Förvånansvärt dåligt, tycker Jan Sandberg.

– Man måste hela tiden informera småbarnsföräldrar. Det mesta talar för att föräldrarna inte vet hur viktigt det här är, säger han.

Men även om bältet har en avgörande betydelse för säkerheten framhåller Jan Sandberg att det allra säkraste är att helt skippa bilen när barnen ska till förskolan eller skolan.

– Det blir en väldig massa bilar samtidigt på samma ställe och det i sig utgör en risk. Så det bästa är att barnen åker buss med bälten, eller att föräldrarna går med barnen.