Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar fick drogkoll

Med ett enkelt litet klick kan mängder av olika droger beställas från flick- eller pojkrummet.
Det fick föräldrar veta när narkotikapolisen Magnus Sjödén kom till gymnasiet.

Magnus Sjödén, inspektör på polisens narkotika- och spaningsrotel, har informerat föräldrar till internatelever vid Stiernhööksgymnasiet, om ungdomar och droger.

Både polis och skolledning anser att både användandet och tillgången av narkotika i Rättvik är låg.

– Vi har inga tendenser till droganvändning här på skolan och vi är väldigt hårda. Om någon påträffas med att till exempel dricka en öl på skolans internat blir vederbörande hemskickad. Det har inte hänt i år men tidigare år har elever fått flytta från internatet, säger kurator och internatföreståndare Samuel Mases.

Tre fritidsledare finns tillgängliga för internatets elever, även nattetid. För närvarande bor 110 elever på skolans internat.

– Kunskap och fakta är avgörande för att kunna göra hälsosamma val. Vi vill ge elever insikter från fakta och på det sättet skapa en medvetenhet. Inga händelser eller incidenter som kan förknippas med narkotikaanvändande har inträffat på skolan, men det betyder inte att vi kan sluta arbeta med information och faktaförmedling, säger Irene Sturve, folkhälsoplanerare, alkohol-, drog- och tobaksamordnare.

När polis Magnus Sjödén informerade föräldrar handlade det mycket om att lära sig känna ingenolika droger och hur de påverkar ungdomar.

– Det är oerhört lätt att få tag på olika droger. Med ett enkelt klick på datorn är varorna beställda och brevbäraren levererar dem till dörren.

– Vanligaste drogen är cannabis och syntetisk cannabis, Spice. Sverige är egenproducerande vad gäller cannabis.

Även produktion av svampar finns i Sverige.

– Inkörsportar (till droger) kan vara festivaler till exempel. I kombination med alkohol kan det kännas okej att testa. Som ett exempel gjordes 120 beslag under en vecka i somras när Peace & Love genomfördes i Borlänge.

Föräldrarna fick också se mängder av olika typer av narkotika. Eleverna deltog inte eftersom informationen kan uppfattas som inspiration i stället för avskräckande.