Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrakooperativ firar 30 år

Det firades med gräddtårta och maskerad när föräldrakooperativet Apebo i Aspeboda fyllde 30 år.
– Det känns jättekul att vi funnits så länge. En rätt satsning av föräldrarna som drog i gång det, säger förskolläraren Kristin Tröger som varit med sedan starten.

När kooperativet drog i gång för 30 år sedan fanns ingen förskola i trakten. Men när ett par flitiga föräldrar fick nys om de lediga lokalerna och fick klartecken från kommunen startades kooperativet 1986.

– Första året gjorde föräldrarna allt själva, de skulle både städa och laga mat. Men det blev ohenterbart till slut, och efter två år anställdes jag, säger Anna Karin Eklund som lagar mat och städar.

Några av barnen som går på förskolan idag är barn till de som gick där under de första åren. Den familjära känslan är värd att fira, tycker förskollärarna.

– Det är fint att vi faktiskt har funnits här i 30 år nu. När föräldrarna drog i gång det här sa folk att det aldrig kommer att fungera. Men titta, nu har vi ju funnits i 30 år ändå, säger Kristin Tröger, som var den första som anställdes.

Hon upplever att det finns många fördelar med en kooperativ lösning.

– Eftersom vi är mindre grupper hinner vi se alla barn och följa deras utveckling. Dessutom är det närmare till beslut.

Och besluta om aktiviteter, det har barnen fått varit med och påverka.

– Vi har haft maskeraddisco på deras initiativ. Och nu när vi firar 30 år har de fått klä ut sig. Och äta tårta innan lunch, säger Kristin Tröger.

Walle Dahlborg, 5 år, hugger in på en stor bit gräddtårta klädd i Darth Vader-kostym.

– Mums, det var gott!