Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För tidig lunch på var tredje skola

Livsmedelsverkets anser att skollunch ska serveras tidigast klockan elva.
Men en del skolor i kommunen avviker från det, visar en undersökning som tidningen gjort.
– Förfärligt, säger Annika Unt Widell på Skolmatens Vänner.

Mellan klockan 11:00-13:00 ska skollunchen serveras., enligt rekommendationerna. Elva skolor i Falu kommun, varav nio är kommunala, serverar lunchen före klockan elva.

– Livsmedelsverkets rekommendationer är väldigt tydliga och det finns absolut inga ursäkter till att servera före den tiden. Det finns exempelvis inga lunchrestauranger som öppnar före halv tolv för oss vuxna, säger Annika Unt Widell, projektledare på Skolmatens Vänner.

Organisationen menar att barnen borde ha samma rättigheter som vuxna när det gäller vilken tid lunchen ska ätas.

– Att vi inte kan respektera det är fullständigt oacceptabelt. Det är lika viktigt för barn att få in rutiner med sömn, mat och det är även något som kan drabba elevernas inlärning på lektioner, säger Annika Unt Widell.

När skolnämnden har sitt sammanträde på onsdag kommer lunchtiderna i skolorna att diskuteras. Frågan har också varit uppe för diskussion tidigare.

För fyra år sedan beslutade man att skollunchen skulle vara mellan 11:00-13:00 och att det krävdes dispens för avvikande tider. Tidigare i år slopades det kravet.

På onsdag väntas skolnämnden besluta om att det inte heller längre behövs någon konsekvensbeskrivning och att rektorn därmed har totalt ansvar för schemaläggningen av skolluncherna.

– Våra riktlinjer är att lunchen ska serveras tidigast klockan elva. Men när det gäller lokala avvikelser är det rektorn på skolan som bär ansvaret och jag tror att vi kommer följa upp det här, säger Falu kommuns skolchef Jonatan Block.

Falu kommuns skolchef Jonatan Block är medveten om att vissa skolor haft och har problem med tiderna.

Vad tycker du om kritiken från Skolmatens Vänner?

– Vi försöker givetvis att undvika det i största utsträckning. Men jag tycker det kan vara lika förfärligt att barn går och äter mellan halv ett och kvart i ett. Det är inte heller bra. Man måste ta hänsyn till barnen, ha kommunikation med föräldrar och se till så att deras barn inte går hungriga. Avvikelser från riktlinjerna måste lösas lokalt, men vi behöver prata mer om det här, säger Jonatan Block.