Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För Jonathan är tv-spelet både nöje och träning

Annons

- Jonathan kan inte hänga med sina jämnåriga. Men tv-spelet är ett sätt för honom att röra på sig i ett lagom tempo. Dessutom något som han kan öva och bli bättre och bättre på, säger Jonathans mamma Ann-Cheri Fjellström.

Jonathan föddes med ett mycket svårt hjärtfel. Han räddades på Östra sjukhuset i Göteborg med en teknik som då fortfarande var på experimentstadiet. Men Jonathans hjärta orkar inte alls lika mycket som ett friskt. Han är en kille med särskilda behov som bland annat behöver träna motorik, balans, koncentration och koordination.

Med det interaktiva tv-spelet Nintendo Wii har Jonathan inte bara fått en rolig fritidssysselsättning, utan också viktig träning.

Det är han själv som med sina rörelser påverkar vad som händer på tv-skärmen. Han sparkar för att få en boll i mål, svingar spelkontrollen som baseballträ och måste vara ordentligt smidig och mjuk i knäna för att ta sig ner för slalombacken. Om Jonathan vill kan han till och med ta en jogging-runda på vardagsrumsgolvet.

Att det inte är särskilt lätt att få till timing och rörelser kan tidningens reporter vittna om efter ett skakigt försök i backhoppningsbacken - en av Jonatans favoriter. Själv sätter han ett riktigt lyckat hopp.

- 139 meter. Det är nytt rekord, säger Jonatan, som tycker att backhoppningen är en utmaning bland de aktiviteter som finns att välja på till spelkonsolen:

- Det är då det blir roligt!

Uthoppet i backhoppning ska ske med perfekt balans och i exakt rätt ögonblick, precis som i verkligheten.

- Annars ramlar man och blir en snöboll i spelet, upplyser Jonatans lillasyster Saga, 9.

Jonathans pappa Stefan konstaterar att man oftast inte förknippar tv- och dataspel med något positivt. De brukar få skulden för allt från spelberoende till fetma bland barn och ungdomar.

- Men för Jonathan finns det många fördelar. Även om det vi då och då tycker att det kan bli för mycket spelade för honom också, säger Stefan.

Det var habiliteringen i Falun som tipsade familjen om Nintendo Wii. Enligt tidskriften Arbetsterapeuten har spelkonsolen blivit en vanlig syn på bland annat arbetsterapi och sjukgymnastik i USA. Wii används för att träna balans, koordination, uthållighet, styrka och finmotorik. Många av rörelserna påminner om vanliga terapi-övningar, men med tv-spelets hjälp blir allt så mycket roligare och mindre ansträngande.

Amerikanska forskare har slagit fast att personer med allt från stroke och Parkinsons sjukdom till cp-skador och brännskador mår bättre och klarar av vardagen bättre efter att ha spelat interaktiva dataspel.

I Sverige är inte spel-konsolen är ett hjälpmedel som finns att låna på till exempel habiliteringen. Något som familjen Fjellström tycker hade varit bra. I deras fall var det Lions i Falun som tog på sig kostnaden.

Fakta: Familjen Fjellström

Familjen: Mamma Ann-Cheri, pappa Stefan, Jonathan, 15, Isak, 11 och Saga, 9.

Hundarna Lovis och Foz

Bor: Bojsenburg i Falun

Fritid: Hundarna, naturen. Isak tränar judo, Saga är djurintresserad och Jonathan lyssnar gärna på ljudböcker och gillar att spela teater.

Fakta: Forskare om tv-spelets fördelar

En amerikansk forskare och docent i arbetsterapi, Ben Herz, har studerat det interaktiva tv-spelet Nintendo Wiis effekt på personer med Parkinsons sjukdom. De som fick arbetsterapi med Wii uppnådde eller överträffade 98 procent av utvecklingsmålen som arbetsterapeuterna satt upp. En kvinna som bara kunde gå upp ett trappsteg när studien började, kunde gå upp för 24 steg när den var slut. En annan, som behövde stöd för att gå, dansade vid studiens slut.

Patienternas finmotorik och rörelseförmåga förbättrades avsevärt. Men det mest påtagliga var att personerna upplevde att deras energi och livskvalitet ökade.

Andra studier visar förbättringar även för personer med cp-skador och stroke. Slutsatsen är att Wii och andra dataspel är ett bra komplement inom behandling och habilitering.

I USA är Wii också vanligt på militärsjukhusen där krigsveteraner med bland annat förlamning och brännskador behandlas.

Tv-spelet har även börjat användas inom vården i Sverige. Bland annat får äldre med demens spela Wii tillsammans med personal på en del håll. Det används också i behandlingen av neurologisk skadade.

Källa: Tidskriften Arbetsterapeuten, nr 4/09