Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För ett attraktivt centrum

Borlänge är mitt i en omdanande utveckling. Ingen har väl kunnat missa utvecklingen på Norra Backa samt ombyggnationerna av våra vägar. Vår kommun är ett nav i Dalarna vilket gör att branscher som logistik, kommunikationer och handel har en framträdande roll i Borlänges näringsliv.

Vi står inför en stor expansion inom handeln. Dessutom förtätar vi centrumkärnan ytterligare. Centrum, Södra Backa, Norra Backa och Kupolenområdet ligger alla mycket nära varandra. Att ha handeln koncentrerad till en sådan liten yta är unikt. Detta ökar förutsättningarna för spridningseffekter mellan handelsområdena samtidigt som det har en positiv inverkan på miljön med goda möjligheter för att gå och cykla mellan områdena.

Under de senaste åren har en stor inflyttning av arbetsplatser till centrum ägt rum. Nu arbetar vi tillsammans med fastighetsägarna för att öka antalet bostäder i centrum. Vi tror att flera boende i stadskärnan är viktigt för vi ska få ett levande centrum under dygnets alla timmar.

En väl fungerande och aktiv stadskärna är betydelsefull för Borlänges invånare. Ett attraktivt centrum har en central roll för en stads identitet och för varje invånares stolthet för sin stad. Vår stadskärna fyller en plats för möten och aktiviteter men kan också innehålla mera av handel. Med flera bostäder, mera handel och ett fortsatt stort inslag av aktiviteter och evenemang av olika slag är jag övertygad om att Borlänge Centrum kommer att stå ännu starkare inom en nära framtid.

För att nå dithän har vi inom Borlänge kommun tillsammans med tolv fastighetsägare i centrum sedan hösten 2011 samverkat kring Strategi Borlänge Centrum år 2015.

Strategin handlar om att ha ett gemensamt förhållningssätt och att samverka kring innehållet i centrum. Detta är mycket spännande och det skapar goda förutsättningar för att uppnå en samsyn om vår stadskärna, vilken kommer att lägga grunden till ett attraktivare centrum i vår kommun.

Med ett gemensamt synsätt och en samverkan mellan alla aktörer kommer vi tillsammans att stärka centrum som en attraktiv del av Borlänge för boende, handel, restauranger, kultur och aktiviteter – allt i en trevlig yttre miljö och med trevligt folk.

Jan Bohman (S)

är kommunstyrelsens ordförande i Borlänge kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel