Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

För Andreas Bustad är BP nr 1 - visar bensinmacksnostalgi på Borlänge bibliotek

Säg BP och Koppartrans och många som var med på 60-talet eller tidigare får något glansigt i blicken.
Något man nu också kan få på biblioteket i Borlänge.
– Men nu ska samlingen säljas, säger Andreas Bustad som under den närmaste tiden ställer ut sin samling av gamla bensinmacksprylar.

Skyltar, kepsar, burkar och andra saker från gamla bensinmackskedjor är numera ett stort samlarområde världen över. En av dessa samlare är Andreas Bustad från Borlänge som fick bensinen i blodet för 24 år sedan.

– Då var ju grejerna väldigt billiga och man kunde göra fina fynd. Numera är det betydligt fler som samlar och priserna har stigit en hel del, berättar han.

Andreas har också fått mycket av sakerna i sin samling genom kontakter med folk som på ett eller annat sätt arbetat inom bensinbranschen.

– De mesta av sakerna i samlingen har jag fått den vägen eller åkt runt och tiggt åt mig på mackarna medan de fortfarande var i drift. Jag har lärt känna gamla tankbilschaufförer och mackföreståndare och genom dem har jag fått mycket intressant, från kläder och burkar till pappershandlingar och nyckelringar.

Och det ena brukar också ge det andra i den här världen.

– När folk får höra att jag samlar på bensinsmacksprylar så brukar det alltid höra av sig någon eller några som också har saker eller något intressant att berätta. det var till exempel på det viset jag fick fatt i en äkta tankbilschaufförsmössa från BP, den är lite av klenoden i samlingen, menar Andreas.

– Just arbetskläderna mackpersonalen bar tycker jag är kul, likaså att gamla skyltar från olika kedjor.

När det gäller att kora det bästa bensinbolaget tvekar Andreas inte en sekund.

– BP är nummer ett i min personliga ranking. Men svårast att hitta saker från är nog Koppartrans, det svenska bolaget som bara existerade som mack från 1953-63 och vars logotype i dag sålts till ett klädföretag.

Med sina 41 år är Andreas en förhållandevis ung samlare av bensinia men har ändå börjat se ett slut på den "karriären".

– De flesta som samlar bensinia är i medelåldern och uppåt, men för egen del har jag egentligen inte samlat aktivt på ett par års tid utan grejerna har egentligen mest stått och samlat damm. Därför tyckte jag det var kul att kunna visa upp dem här på biblioteket.

– Mitt intresse har väl svalnat en del på senare tid och tanken nu är helt enkelt att sälja min samling, allra helt i en klump då det skulle känna tråkigt att dela upp den.

Och visst finns det både en och annan pinal som med lätthet kan utväxlas mot kontanter i Andreas samling.

– Chaufförsmössan från BP, som är min personliga favorit, är nog kanske allra hetast, likaså en del nyckelringar, också de från BP, som ingår i samlingen. Det är saker jag tror kan intressera många samlare.

Andreas bensinsmackssamling har sedan en dryg vecka visats på biblioteket i Borlänge där han för övrigt själv arbetar. Utställningen kommer att pågå tills vidare.

– Inget särskilt slutdatum är bestämt och det är bara kul att visa sakerna. De har också redan väckt en hel del intresse bland besökarna, avslutar Andreas.