Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkparksdöden har nått Orsa

Pressad ekonomi var förstås inget dåligt argument när Orsa kommunfullmäktige i måndags beslutade att säja folkparken Skeer. Men det är också förståeligt att försäljningen fick känslorna i svallning och att flera ledamöter röstade emot försäljningen. Folkparken disponerar stora utrymmen för en bred verksamhet, men också till följd att verksamheten under många år gått med förlust. Underskottet har årligen pendlat mellan 300 000 och 500 00 kronor.

Skeer uppfördes i en tid då folkrörelserna var starka och då samlingslokaler kunde drivas med små kommunala bidrag tack vare ideella insatser från medlemmar i föreningslivet. När kommunen 2009 avvecklade Stiftelsen Skeer och tog över folkparken i kommunal regi, skedde det med det underförstådda budskapet att anläggningen skulle säljas. Upprustningen av hembygdsgårdens kök skedde i avsikt att hålla Orsa med en funktionell och alternativ samlingslokal.

För Orsaborna är det givetvis viktigt att kommunen säljer Skeer till en köpare som har seriösa avsikter för hur byggnaden ska användas i framtiden.