Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkomröstning om storregioner är lagligt hävdar Carl-Oskar Bohlin

En folkomröstning i dalarna om Storregioner bryter inte mot lagen. Det hävdar Moderaternas länsordförande Carl-Oskar Bohlin.
– Tre gånger sedan 1997 har folkomröstningar genomförts i Sverige om länsindelning. Detta är alltså ingen fråga som regering och riksdag har ensamrätt på, säger han.

I början av veckan berättade DT att SKL, Sveriges kommuner och landsting, undersöker om en folkomröstning om storregioner är laglig eller inte. Samtidigt berättade landstingets chefsjurist, Kerstin Cederberg, att landstinget Dalarna betraktar frågan som irrelevant, eftersom regering och riksdag "'äger" frågan.

– Ett konstigt ställningstagande. En sammanslagning av län och landsting kan inte bara reduceras till att bli en politisk lekstuga. Landstingsledningen leker med lagen för att tjäna sina politiska syften. Folk har rätt att säga sitt i en fråga som påverkar dem. Folkomröstningar om länstillhörighet har dessutom genomförts i landet vid tre tillfällen - 1997 i Habo-Mullsjö, 1998 i Heby och senast för tre år sedan i Trosa. Det är alltså möjligt att folkomrösta om länsindelning, säger Carl-Oskar Bohlin.

Moderaterna i Dalarna har varit i kontakt med SKL.

–De förhandsbesked vi fått i veckan är att en folkomröstning kan genomföras. Ett slutgiltigt besked om detta ska komma från SKL nästa vecka, säger Bohlin.

Samtidigt har namninsamlingen för att tvinga landstinget att arrangera en folkomröstning inletts.

– Vi har ännu inte sammanställt hur många underskrifter som kommit in, men trycket är hårt. Inte minst på vår kampanjhemsida "Bevara Dalarna". Vi kommer också inom kort på allvar inleda våra namninsamlingar på gator och torg i Dalarna, säger han.

Moderaterna har noterat att Liberalerna beslutat sig för att säga nej till Storregioner.

– Synd bara att Liberalerna i landstinget Dalarna inte tycker som partiet i övrigt, säger Moderaternas länsordförande Carl-Oskar Bohlin.