Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkomröstning om Region Svealand kan sakna stöd i lagen

Moderaternas förslag att folkomrösta om Region Svealand kan vara olagligt. SKL utreder just nu saken.
– Vi jurister på landstinget har hela tiden hävdat att detta inte är kompetensenligt med lagen. Detta är ingen fråga för landstinget, säger landstingets chefsjurist Kerstin Cederberg.

Det är inte säkert att det är lagligt för Landstinget Dalarna att arrangera en folkomröstning om Region Svealand - så som Moderaterna i Dalarna kräver. Det visar DT:s genomgång av kommunallagen.

– Vi från tjänstemannahåll i landstinget har hela tiden hävdat detta. Kravet på folkomröstning inte är kompetensenligt. Enligt lagen är det ingen fråga för landstinget. Det är en fråga för regering och riksdag, säger landstingets chefsjurist Kerstin Cederlund.

Lagen om kommunala folkomröstningar ger kommuner och landsting en otvivelaktig rätt att arrangera lokala folkomröstningar i viktiga frågor. När kommuner ska slås ihop så säger lagen att "särskild hänsyn skall också tas till befolkningens önskemål och synpunkter".

Men när det gäller landstingssammanslagningar så sägs inget om detta för landstingens del. Bara att regeringen och Kammarkollegiet bestämmer. Lagen om ändring i Sveriges indelning i kommuner och landsting kan tolkas som att endast kommuner - inte landsting - har rätt att genomföra folkomröstningar om nya indelningar. När det gäller lagen om ändringar i indelningen av landsting står det bara "Regeringen får besluta om ändring i rikets indelning i landsting". Det står inget om att landstingen ska ta särskild hänsyn till befolkningens önskemål.

Frågan är dock inte glasklar - utan juridiskt knivig. Detta eftersom det uttryckligen inte heller står i lagen att landstingen inte får arrangera en folkomröstning.

Sedan i förra veckan har Sveriges kommuner och landsting, SKL, försökt få rätsida på saken. SKL är övergripande arbetsgivar- och intresseorganisation för landets alla kommuner, landsting och regioner. Ännu har inte SKL:s juriststab lyckats komma fram till ett svar.

– SKL:s jurister arbetar just nu på ett PM om hur vi ska tolka detta. Jag tror att det kan komma ett utlåtande under denna vecka. Jag vill inte förekomma det svaret med hur jag tror att detta kommer sluta. Vi här på landstinget Dalarna har dock sagt att vi inte ser att denna fråga är kompetensenlig för oss. Detta är inte en fråga för landstingen, säger Kerstin Cederberg.

Moderaterna är medvetna om lagens oklarheter.

– Det är just därför som en majoritet i riksdagen redan begärt ett förtydligande i denna lag - att landstingen uttryckligen ska få ta hänsyn till vad folk tycker i frågan om landstingsindelning. Klart är ändå att lagen inte förbjuder landstingen att arrangera en folkomröstning. Om den rödgröna landstingsledningen försöker ta skydd bakom denna otydlighet i lagen så visar de bara att de är rädda för resultatet. Det som förs fram nu är bara illvilliga tolkningar för att slippa höra folkviljan. När allt kokar ned så är en folkomröstning om Region Svealand något som landstinget Dalarna kan ta ett beslut om - med stöd från en majoritet i riksdagen, säger Moderaternas länsordförande Carl-Oskar Bohlin.