Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkomrösta om temporär skattehöjning

Alla talar om att Falun ska genomföra Skid-VM på ett bra sätt, nu när vi ändå har fått detta arrangemang. Jag instämmer i detta. Men vem talar om att kunna genomföra god kommunal politik efter VM?

Mitt förslag i Falu kommunfullmäktige den 24 november 2011, handlade om en eventuell temporär skattehöjning. Kommunen behöver mer intäkter för att gardera sig mot de kostnader Skid-VM 2015 oundvikligen medför. VM får i sig inte kosta kommunen mer än det som redan anslagits, 80 miljoner kronor under åren 2012–2014.

Nu står det klart att enbart renoveringen av de stora VM-hoppbackarna kommer att kosta över 100 miljoner. Totalsummor för tävlingarna på mellan 120 och 200 miljoner cirkulerar. Det värsta är att ingen tycks veta säkert.

Visserligen är det meningen att Lufab och andra VM-anknutna bolag ska stå för det mesta, men skenande siffror är alltid oroväckande.

Just nu (september 2012) talar alla om en vikande konjunktur. Folkomröstningsidén skulle starta en hälsosam diskussion om vad offentlig service kostar. Vi alla som vill genomföra ett bra VM borde också ha modet att tala om för medborgarna vad skola, vård och omsorg kostar. Över parti- och blockgränser är man orolig, men ändå blockerad. Då kunde en lokal folkomröstning om en skattehöjning lösa upp knutarna. Frågan som kan ställas är:

Röstar Du som medborgare i Falu kommun ja till en skattehöjning åren 2014–2015 där intäkterna av denna höjning går till kärnverksamheterna skola, vård och omsorg?

Nivån på en eventuell skattehöjning föreslås till minst 20 öre per skattekrona, men bestäms slutgiltigt av kommunfullmäktige.

Den som inte vill detta röstar nej.

En folkomröstning skulle naturligt kunna hållas i samband med de allmänna valen i september 2014, bland annat för att begränsa kostnaderna. Vi kan alla ställa upp både för folket och för VM. I vintras fick jag följande kommentar från en Falubo:

"Ditt förslag om att höja skatten är mycket välkommet från min sida. Ännu mer gillar jag förslaget om en folkomröstning. Det är ju två konkreta förslag om hur vi medborgare kan vara med om att ta tillbaka makten över samhällsutvecklingen."

Erik Eriksson

representerar Miljöpartiet de Gröna i Falun. Han är ersättare i kommunfullmäktige, skolnämnden med mera.                                               

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel