Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkomrösta om skattenivån

Vi i Folkkampanjen för sjukvården ser det som centralt att vanligt folk får mer att säga till om i landstingspolitiken. Därför vill vi att landstingsfullmäktige beslutar att anordna en rådgivande folkomröstning om lämplig nivå på landstingsskatten, innan definitivt beslut tas om den.

Folkinitiativet i Västerbotten är nu på god väg att utlösa landets första folkomröstning i ett landsting, om öppnandet av den nerlagda akutmottagningen i Dorotea. Det vore en klar fördel om vi kunde få en liknande namninsamling till stånd i Dalarna för folkomröstning om att återöppna akutmottagningen på Ludvika lasarett.

Tio procent av de röstberättigades namnunderskrifter behövs i Dalarna för att utlösa en rådgivande folkomröstning, vilket innebär cirka 24 000 namn enligt uppgift. Endast två tredjedelars majoritet kan stoppa folkinitiativet, vilket innebär att om oppositionen stödjer folkomröstningsförslaget går det igenom. Finns tillräcklig kraft i Dalarna för att följa Västerbotten?

Ken Swedenborg (FfS)

partiordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare