Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkmusikfest då Västerdalsstämman kom till Sälen

På lördagen hölls årets Västerdalsstämma på Olnispagården i Sälen. Den hålls på olika platser i Västerdalarna sedan första stämman i Nås 1971. I år var det Transtrands spelmanslag som arrangerade med stöd av Dalarnas spelmansförbund.
– Vi ville ha en bra stämma och är väldigt nöjda med dagen, säger Sofie Jonsson från Transtrands spelmanslag.

Stämman började med alla spelmanslag på utescenen klockan fem. Tillsammans spelade de låtar från Transtrand och sedan spelade respektive spelmanslag låtar från sina hembygder. Efter en dryg timme på scenen flyttade musiken in i logen där det även dansades och serveringen där man lyssnade.

Innan stämman hölls en dansworkshop med 16 deltagare. Under kvällen ledde Maria Röjås en visstuga med ett 30-tal personer som lyssnade och sjöng med. Dessutom spelades det och sjöngs runt om på Olnispagården hela kvällen.

– Att improvisera är det roligaste tycker jag, berättar Jan Öhman som spelade bluegrass med Ulf Nygårds.

Det var ingen jättepublik som kom, men denna dag var musiken viktigare än ekonomin. Det var i första hand de 48 personerna i spelmanslagen med familj och vänner samt turister som kom. Spelmän med instrument fick gå in gratis.

– Vi hade 150 totalt på stämman varav 60 betalade entré vilket inte ger någon vinst. Fast vi sa att vi skulle göra det ordentligt och att det fick kosta lite, säger Tomas Eriksson från Transtrands Spelmanslag.

De som fanns på plats verkade trivas oavsett om de spelade, sjöng eller bara lyssnade och njöt av musiken.

– Det är alltid trevligt att träffa spelmän och det är ett trevligt arrangemang, säger Bertil Ferneborg från Äppelbo Spelmanslag.

Vid elvatiden stängdes serveringen och de som var kvar fortsatte i logen.

– Det är kul att träffa andra spelmän, spela tillsammans och knyta kontakter, avslutar Sofie Jonsson innan hon gick till logen för att spela vidare.