Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkmusiken och folkdansen var hans huvudintresse – Minnesord över Kjell Andersson

Kjell Andersson, Svärdsjö, avled den 17 mars efter en tids sjukdom. Han blev 85 år.

Kjell Andersson var bördig från Huddunge i Uppland. Han inledde sin yrkesbana som folkskollärare i Skutskär och Karlholms Bruk och utbildade sig därefter till språklärare.

Han blev högstadielärare på Svärdsjöskolan i mitten på 1960-talet och undervisade i flera språk på skolan fram till sin pensionering. Vid sidan om sin lärarutbildning var Kjell Andersson genuint musikalisk. Fiol var hans huvudinstrument men han var lika skicklig på flöjt, piano och dragspel. Han arrangerade och spelade klassisk musik och han sjöng i kör.

Folkmusiken och folkdansen var Kjells huvudintresse. Han var ingen dansare själv men spelade gärna till dans. Ur hans fiol hördes vid sidan om Svärdsjölåtarna ofta folkmusik från Uppland, Jämtland och Röros.

I Svärdsjö Spelmanslag och i gruppen Ockôn sôm Helst blir det väldigt tyst efter Kjell. Han var så rik på musik och stämmor. Frågade man Kjell om en låt så kunde han den ganska omgående. Tog han inte första reprisen så spelade han den andra eller den tredje.

Kjell var blygsam. Han gjorde inget väsen av sig trots sina omfattande kunskaper både inom och utanför folkmusiken. Slagfärdighet och en underfundig humor kännetecknade Kjell.

Vi som hade förmånen att lära känna Kjell minns honom med glädje. Vi blev alla lite klokare när vi pratade med Kjell, och vi blev alla lite bättre på folkmusik när vi spelade med Kjell.

Mats Rönnblad