Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkligt värre i Ninas Fabrik

Årets konstrunda under allhelgonahelgen lockade massor av besökare till en mängd utställningslokaler.
I Nyhammar rådde rena trängseln när det var invigning av galleridelen i Ninas Fabrik, konstnären Nina Wennströms satsning på ateljé och utställningslokal i ett tidigare slakteri och korvfabrik.

För fyra år sedan köpte Nina Wennström och maken Patrik en fastighet i centrala Nyhammar, där tidigare Martin Westling och sedermera hans son Bengt hade tillverkat korv i en rustik lokal en bit från bostadshuset.

Slakteriet har nu blivit en häftig ateljé och tillika galleri, där i sommar åländska museipedagogen Annica Dahlbjörk ska ställa ut egentillverkade dockor.

Under helgens konstrunda bjöd Ninas Fabrik på ett par alster av välrenommerade smedjebacksbördiga fotokonstnären Helena Blomqvist, som nu bor i Stockholm men också har hus i Nyhammar.

Men där fanns också en mängd collageverk, där Nina Wennström hade gjort konst av gamla brev och fotografier som påträffades i det Westlingska huset sedan Wennströms hade flyttat in.

– Jag kallar det för En kärlekshistoria, utifrån de brev vi har hittat i huset, säger Nina Wennström strax innan galleriet skulle invigas.

Det senare skedde via bandklippning och tal av kommunalrådet Maria Strömkvist, själv boende i Nyhammar.

Strömkvist sa bland annat att Ninas Fabrik innebär ett tillskott av ett folkligt galleri i byn samt att öppningen fungerar som ett löfte om allt som ska hända i lokalen.

Om behovet av kultur, denna konstrika helg, uttryckte Maria Strömkvist:

– Kultur är det sammanhållande kittet mellan människor.

Efter invigningstalet vidtog ett ihärdigt mumsande på godsaker, nedsköljt med champagne eller annan fruktdryck.

Utställningen i Ninas Fabrik pågår till 17 november.