Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkligt värre i Ninas Fabrik

Årets konstrunda under allhelgonahelgen lockade massor av besökare till en mängd utställningslokaler.
I Nyhammar rådde rena trängseln när det var invigning av galleridelen i Ninas Fabrik, konstnären Nina Wennströms satsning på ateljé och utställningslokal i ett tidigare slakteri och korvfabrik.

Annons

För fyra år sedan köpte Nina Wennström och maken Patrik en fastighet i centrala Nyhammar, där tidigare Martin Westling och sedermera hans son Bengt hade tillverkat korv i en rustik lokal en bit från bostadshuset.

Slakteriet har nu blivit en häftig ateljé och tillika galleri, där i sommar åländska museipedagogen Annica Dahlbjörk ska ställa ut egentillverkade dockor.

Under helgens konstrunda bjöd Ninas Fabrik på ett par alster av välrenommerade smedjebacksbördiga fotokonstnären Helena Blomqvist, som nu bor i Stockholm men också har hus i Nyhammar.

Men där fanns också en mängd collageverk, där Nina Wennström hade gjort konst av gamla brev och fotografier som påträffades i det Westlingska huset sedan Wennströms hade flyttat in.

– Jag kallar det för En kärlekshistoria, utifrån de brev vi har hittat i huset, säger Nina Wennström strax innan galleriet skulle invigas.

Det senare skedde via bandklippning och tal av kommunalrådet Maria Strömkvist, själv boende i Nyhammar.

Strömkvist sa bland annat att Ninas Fabrik innebär ett tillskott av ett folkligt galleri i byn samt att öppningen fungerar som ett löfte om allt som ska hända i lokalen.

Om behovet av kultur, denna konstrika helg, uttryckte Maria Strömkvist:

– Kultur är det sammanhållande kittet mellan människor.

Efter invigningstalet vidtog ett ihärdigt mumsande på godsaker, nedsköljt med champagne eller annan fruktdryck.

Utställningen i Ninas Fabrik pågår till 17 november.