Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfesten i Fredriksbergs skogar

Det är folkfesten som varje år lockar runt 200 000 åskådare ut i skogarna.
I går kväll smög Svenska rallyt i gång.
På fredag svänger Svenska rallyt in en liten bit i Dalarna, då Fredriksbergssträckan körs två gånger, den enda sträckan som berör länet i år.

Annons

Sträckan i Sågen är borta. Men Fredriksberg är med på rallykartan, igen. Sträckan går söder om Fredriksberg, med start i Gravendal och mål vid Hedtjärn. Med sina sex publikområden är detta en riktig publiksträcka.

– Mycket trevligt att vi kan fortsätta vara med. Vi har varit med varje år sedan början av 1990-talet, säger Fredrik Ekström, som är chef för Fredriksbergssträckan.

Att rallyts enda besök i Dalarna görs runt Fredriksberg skulle möjligen tala för att det kan komma mer folk än vanligt. Att sträckan i år avgörs på fredag i stället för som i fjol på en lördag skulle möjligen tala emot.

– Det känns som en liten nackdel att det är flyttat till fredag. Men vi brukar ha 4 000-5 000 personer runt vår sträcka, och jag hoppas att vi når något liknande nu. Vi vet att vår sträcka är populär eftersom vi har så många tillfartsvägar till sträckan. Alla kan hitta ett ställe de tycker om, säger Ekström.

Att tävlingen går på en fredag har dock ställt till det när det gäller funktionärer.

– Det har helt klart varit tuffare att få tag på folk eftersom de jobbar och kan eller vill inte ta ledigt.

Vädret är en annan sak som gjort det tuffare för funktionärerna i år.

– Vi har haft vintern emot oss lite. Det hann aldrig bli någon rejäl isbotten innan snön kom i år. Vi försökte vattna vägen förra veckan, men det var inte tillräckligt kallt för att få en tillräckligt hård botten.

I måndags när alla bilar var och rekognoserade på sträckan var det tö.

– Det kom fram en hel del grus på vägen och mycket modd. Förhoppningsvis hinner det bli lite hårdare. Men ska man se det positivt så kommer det att bli intressant däckrally. Det gäller att välja rätt för att ha fäste där det behövs.

Några tips till besökaren i övrigt?

– Ja, gå absolut inte ut på några isar. Mätningar som vi gjort visar att tjockleken varierar mellan 3 och 20 centimeter. En jätteoro är att skoteråkare och andra ska gena över vattendrag och sjöar, och råka illa ut. De dåliga isarna är ett av de största orosmomenten i år för hela rallyorganisationen.

– Eftersom det blir biltävling hela dagen, så ta med en vedpåse och klä på dig rejält. Och glöm inte att ta med sopor tillbaka hem.