Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfest på Vinterrally

Motorsporten är stark i Lima och under LBC-Ruschen tog sig många ut längs rallyvägarna för att titta på rallybilarna. Solsken och värme fick åskådarna att må bra men vägarna blev sämre.
– Man blir så sugen på att skaffa bil när man står här, säger Patrik Olsson.

Annons

Att titta på rally i skogen innebär väntan för att sedan få en skymt av framrusande bilar. Såvida inte publiken gör det drägligt för sig. Vid Sillersberget därför sällskapet Patrik Olsson, Roland Lind, Emelie Lundgren och Maria Lind ordnat med korvgrillning, sittplatser, kaffe och fika. Patrik Olsson har tidigare tävlat i folkrace och har koll på vad som är bra att ha med sig.

– Det är klart att man var ut och kollade på rally och folkrace oftare när man själv var ute i den svängen, säger Patrik Olsson.

– Men nu blir jag sugen varje gång de passerar att köpa en folkracebil. Jag behöver inte ens tävla. Den kan stå i garaget så jag får lite ro i själen, säger Patrik Olsson.

De håller utkik efter Patriks kusin Andreas Levin och dennes kartläsare Therese Levin. Motorbuller hörs och så dyker Andreas och Therese Levins bil upp på vägen från Sillersberget. Emelie Lundgren står beredd med sin kamera.

– Nu kommer han! Fram med kameran! ropar Roland Lind och tjoar när bilen passerar.

Roland Lind, Emelie Lundgren och Maria Lind har åkt från Am Björby i Värmland för att titta på racet. På frågan om de växt upp med motorsport svarar alla ja. Det visar sig i diskussionerna om vem som kommer vinna.

– Ja det blir nog Mats Jonsson igen skulle jag tro, säger Patrik Olsson.

– Det är ju klart. Han är från Värmland, Forshaga MC, svarar Roland Lind.

Mats Jonsson vann loppet totalt och har hittills vunnit sex gånger, första gången 1982.

Lima Motorsällskap hade inför årets LBC-Rusch ordnat sex stycken publikplatser längs med de 92 kilometrarna specialsträckor som utgör rallyt. Lima Motorsällskap gav säkerhetsråd i tävlingsbroschyren åt besökarna så att de inte skulle ställa sig i riskområden.

Enligt pressansvarige Lars Stengårds är motorsport utbredd i Lima. LBC-Ruschen har dock fått se en nedgång senare på grund av konjunkturen. Det blir allt dyrare att hålla på med rally. För några år sedan slog LBC-Ruschen rekord med nästan 245 starter, i år var det 112 starter.

– Vi är kända för att vara snösäkra men det börjar bli tveksamt när det blir så här. Vi kan inte flytta fram tävlingen heller på grund av Vasaloppet, säger Lars Stengårds.