Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Folkfest när Svenska Rallyt kom till Dalarna

I dag kom Svenska rallyt in i Dalarna. Och Fredriksbergssträckan lockade som vanligt mycket folk.
– Det är hela grejen som gör det till en folkfest, att tjöta med kompisar, äta och dricka gott, och se bilarna, säger Erik Granath från Lidköping, på plats runt en stor eld.

Annons

Det är skog så långt man kan se. Inte ett enda hus i sikte.

Men den här dagen är det tusentals personer som ställt väckarklockan och pulsat ut i skogen, där röken ligger tät från alla eldar.

Svenska rallyt har svept in en liten bit i Dalaskogarna. Vi är vid Hedtjärn söder om Fredriksberg.

– Det är lätt att parkera här, lätt att komma åt sträckan, därför valde jag att satsa på Fredriksbergssträckan i år, säger Micke Andersson från Åmål, som följt rallyt under många år.

– Sedan 1975 har jag missat ett tiotal, annars har jag sett alla.

Det är inte bara publiken som tagit ledigt och ställt väckarklockan tidigt.

Bo Lundberg, som jobbar på ABB, hjälper till som parkeringsvakt.

– Jag har tagit ledigt för att hjälpa till, men det gör jag så gärna för att kunna ställa upp för kompisarna, säger han.

Ett stort kompisgäng från södra Finland har under 13 års tid följt det svenska rallyt. Nästan varje år dyker de upp i Fredriksberg. Så även i år.

– Man ser bilarna bra, det är lätt att parkera och lätt att ta sig in i skogen, säger Roland Lundström.

Någon eld har de inte gjort upp, eftersom de ska hasta i väg till Hagfors efter att rallyeliten passerat.

– I Finland brukar vi släpa hem ved från skogen. Här släpar alla svenskar med sig ved ut i skogen i stället, säger Roland Lundström, och lockar fram ett rungande skratt bland sina kompisar.

En stor eld med en murika-panna har däremot ett stort sällskap från Lidköping.

Mannen bakom detta är Håkan Larsson, född i Falun, men till stora delar uppväxt i trakterna runt Fredriksberg. Sedan 1975 har han bott i Lidköping, men har en sommarstuga i Gustafsström, inte alls långt från rallysträckan.

Han har lockat med sig ett tiotal kompisar från Lidköping. De kommer att tillbringa hela den ljusa dagen vid elden.

– Jag var här redan i går kväll och ställde i ordning. Sedan sju i morse har jag varit här. Och eftersom att de kör den här sträckan två gånger i dag, blir vi kvar till det blir mörkt, berättar Håkan:

– Man brukar ofta prata om folkfester, men det här är vad jag kallar en riktig folkfest. Mycket folk, alla är glada, man sitter en hel dag tillsammans med gamla kompisar och trivs, äter mat och dricker några öl. Dessutom kan man se världseliten i rally.

Den enda dalaföraren som kör svenska rallyt i år är Mats Myrsell, SMK Hedemora. Han kör en Porsche 911 RS från 1973, och deltar i rallyt i klassen för historiska bilar.

Vi träffar Mats på tankuppehållet i Fredriksberg, när han avverkat den första sträckan. Så fort han stannat bilen och mekanikerna Kalle Hegestad och Örjan Sjölander öppnar dörren åt honom, utbrister han:

– Vad kul det här är!

– Det är verkligen roligt. Jag trivs dessutom med de moddiga vägar som vi har, säger Mats, som startade dagen bra.

– Vi blev trea i år, men i år är startfältet ännu tuffare. Men jag hoppas vi kan vara med rätt högt uppe där.

Sirkka Lundkvist från Fredriksberg står mitt emot Myrsells serviceteam. Hon är ute tillsammans med barnbarnet Amanda, 4 år, för att uppleva lite av folkfesten.

– Den här dagen, när rallyt kommer hit, är jättebra för bygden och affärerna. Det är kul med folk och rörelse, säger Sirkka.

I år nöjer hon sig med att titta på apparaten runt rallyt, men tidigare år har hon sett mycket rally.

– Under flera år åkte vi skoter ut på sträckan, så visst har jag sett mycket bra rally, berättar Sirkka.